Jennifer Weisselberg, en tidligere ballettdanser og koreograf, er kvinnen som kan velte Donald Trump. Hun har nå stått frem i amerikanske medier med sin historie om hvordan statsadvokaten fikk tilgang til syv esker med papirer og dokumenter fra Trump Organization.

Bakgrunnen er hennes skilsmisse fra Barry Weisselbeg, som jobbet for Trump Organization, med hovedansvaret blant annet for en skøytebane i Central Park. De to var gift fra 2004 til 2018. Barry Weisselberg er sønn av Allen Weisselberg (73), som siden begynnelsen av 1970-tallet har håndtert finansene for Trump-familien, først for nå avdøde Fred Trump, senere for Donald Trump, og han er fortsatt finansdirektør for Trump Organization.

Jennifer Weisselberg snakker ut på MSNBC.
Jennifer Weisselberg snakker ut på MSNBC. (Foto: Skjermdump fra MSNBC)

I forbindelse med skilsmisseoppgjøret hevdet Jennifer Weisselberg at eksmannen holdt tilbake informasjon om sine finanser, blant annet om leiligheten de delte i Trump Parc East Building på Manhattan med utsikt over Central Park, som ble gitt som bryllupsgave fra Donald og Melania Trump i 2004.

Dommeren i skilsmissesaken beordret at Trump Organization måtte utlevere alle dokumenter, som til da hadde blitt holdt tilbake, som kunne kaste lys over eksmannens lønn, godtgjørelser og andre goder. Syv esker med dokumenter og regnskaper ble overlevert Jennifer Weisselberg og hennes advokat.

Hun oppdaget blant annet at Trump fortsatt sto som eier av leiligheten til rundt 25 millioner kroner, og at hun sto tomhendt tilbake.

– Jeg forsto meg ikke på sånne ting. Jeg var ballettdanser, sa Jennifer Weisselberg i et intervju med NBC.

Hun fremholder også at Allen Weisselberg, hennes tidligere svigerfar, vet alt om Donald Trumps pengedisponeringer.

Jakten på eskene

Både opposisjonen i Kongressen og statsadvokaten i New York har i en årrekke forsøkt å få tilgang til Donald Trumps ligningsattester og dokumenter fra Trump Organization, som er Trump-familiens holdingselskap.

Trump er mistenkt for en serie lovbrudd, som skatteunndragelser, dokumentfalsk, banksvindel, hvitvasking og ulovlig valgkampfinansiering. Som president hadde han immunitet, men nå som han er sivil borger har særlig statsadvokaten i New York intensivert etterforskningen.

Rett før valget i november ga høyesterett etterforskerne medhold i at ligningsattester og regnskaper for ti år tilbake skulle utleveres til etterforskerne.

Men før dette, i september i fjor, banket jurister fra statsadvokaten i New York på døren til Jennifer Weisselberg. Hun sa seg raskt villig til å være påtalemyndighetens vitne i etterforskningen mot Trump, og hun stilte alle de syv eskene med dokumenter til etterforskernes disposisjon.

– Jeg tror ikke de visste at jeg hadde de greiene. Statsadvokaten kom, og de begynte å hente esker, sier Jennifer Weisselberg til Business Insider.

Hun beskriver Trumps metode med å eie leiligheten som en måte å kontrollere medarbeidere, slik at de ikke snakker. Hun og eksmannen betalte ikke leie alle årene de bodde der.

– Det er så kontrollerende. Jeg vil ikke ha noe med dem å gjøre. Jeg vil ikke ha pengene deres, sier hun i samme intervju.

Hun sier det var vanlig for Trump å gi medarbeidere økonomiske goder i stedet for lønn.

Pressmiddel mot pengemannen

Statsadvokaten på Manhattan legger nå press på Allen Weisselberg og forsøker ifølge The Washington Post å «flippe» Trumps mangeårige pengemann. Dette betyr at de håper å få ham til å vitne mot Trump, og å guide dem gjennom millioner av beslaglagte dokumenter og regnskaper.

Vitnemålet fra den tidligere svigerdatteren øker presset på Allen Weisselberg, blant annet fordi hun har kunnskaper om goder Trump har gitt familien som skulle vært beskattet.

Så langt har ikke Jennifer Weisselberg villet gi detaljer offentlig, fordi hun mener det kan skade etterforskningen. Men hun sier hun har gitt flere edsvorne vitnemål til etterforskerne

Påtalemyndigheten skal ifølge lekkasjer til amerikanske medier være villig til å gi Allen Weisselberg immunitet for å samarbeide og vitne mot Donald Trump og Trump Organization.

Tidligere denne måneden ble det klart at justiskomiteen i Representantenes hus skal granske president Donald Trumps administrasjon, familie og forretninger for korrupsjon og maktmisbruk.

Statsadvokaten i Georgia etterforsker også Trump for mistanke om blant annet korrupsjon og organisert kriminalitet, etter at han forsøkte å presse lokale delstatsmyndigheter til å annulere og omgjøre valget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.