Antaller nye ledige er helt i det øverste sjiktet av hva markedet ventet, selv om mye av ledigheten er bevisst og ønsket på grunn av den delvise nedstengningen av økonomien. De relle tallene er sannsynligvis betydelig høyere, fordi de ikke inkluderer kontraktsarbeidere, selvstendige og andre som ikke har rett på dagpenger.

Etter noe så sjeldent som to dager på rad med oppgang på børsene, åpnet de ledende amerikanske børsindeksene opp torsdag også med vel to prosent.

Det er i seg selv ikke uventet at mange investorer vil ta gevinst, etter at Dow Jones-indeksen på New York-børsen har steget over 13 prosent bare de siste to dagene.

Fortsatt bunnrekord

Tross de siste dagenes oppsving ligger de amerikanske børsene an til sin verste måned siden 1987.

I tillegg til koronasmitten, som nå sprer seg raskt i USA, og særlig i New York-området, er det disse variablene markedsaktørene i dag vil legge mest vekt på:

  • Arbeidsledigheten – antall nye søknader om dagpenger sist uke. 281.000 forrige uke. Denne uken 3,28 millioner.
  • Krisepakken. Kongressen er i ferd med å vedta en statlig hjelpepakke på rundt 2000 milliarder dollar.
  • Bnp-tall, sist kvartal mot samme kvartal året før. Disse siste tallene er ikke så viktige som de pleier, fordi de ikke har fått med seg koronaeffekten og nedstengningen av økonomien. Det er ventet en oppgang på 2,1 prosent, samme som sist.

Sentralbanksjef Jerome Powell sier USAs økonomi nå sannsynligvis er inne i en resesjon. Men han forsikrer at Fed fortsatt har ammunisjon til å gripe inn i økonomien, selv om rentene nå er satt ned til nesten null, og sentralbanken har kunngjort kvantitative lettelser, altså oppkjøp av statsobligasjoner, «så mye som trengs».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.