Alle de ledende amerikanske børsindeksene åpner litt ned torsdag. Men nervøsiteten og markedsuroen fortsetter, og etter noen minutter handel var indeksene litt opp, før de igjen falt ned i minus.

Spår økonomisk armageddon

Analytikernes prognoser spriker nå vilt, fordi det er så mange ukjente variabler å ta hensyn til. Ikke minst hvor lenge koronakrisen varer.

Analytikerne i Bank of America har hentet frem kalkulatorene og regnet seg frem til at verdens største økonomi er på god vei inn i den verste økonomiske nedgangen i moderne tid. Til Marketwatch opplyser den prisbelønte økonomen Michelle Meyer og hennes kolleger i Bank of America Global Research at USAs økonomi vil krympe tilsammen med 10,7 prosent.

De bryter det ned på en annualisert nedgang i brutto nasjonalproduktet på syv prosent i første kvartal, 30 prosent i andre kvartal og én prosent i tredje kvartal.

Lyspunktet er at økonomien vil hente seg kraftig inn igjen i fjerde kvartal, uten at økonomene i banken tallfester hvor mye.

Når det gjelder arbeidsledigheten spår de at mellom 16 og 20 millioner jobber vil gå tapt, inkludert de ti millionene som de to siste ukene har søkt om dagpenger. Det betyr i så fall at arbeidsledigheten skal opp fra 3,5 prosent i februar til 15,6 prosent på bare noen måneder, noe som er mye verre enn under finanskrisen i 2007/09.

Tidenes verste første kvartal

De amerikanske børsene avsluttet tidligere denne uken tidenes dårligste første kvartal. Åpningen på andre kvartal onsdag var også miserabel, med fall på 4,4 prosent for alle de ledende børsindeksene.

Sist uke kom det 6,64 millioner nye søknader om dagpenger i USA. På forhånd lå konsensus på rundt 3,5 millioner, men spådommene blant økonomene varierte fra én til ti millioner.

Uken før søkte rekordmange 3,3 millioner nye amerikanere om dagpenger, et resultat av den delvise nedstengningen av økonomien i USA. Dagens tall kommer i tillegg til de 3,3 millionene.

USA har fått en ny folkehelt: Dette er dr. Fauci
Anthony Fauci har hjulpet USA med å komme seg gjennom AIDS, Ebola, H1N1 – og nå Covid-19.
01:10
Publisert:

De reelle tallene på arbeidsledige er mye høyere. Deltidsansatte, kontraktører, frilansere og selvstendig næringsdrivende kvalifiserer i liten grad til dagpenger og melder seg derfor ikke som ledige.

Et lyspunkt på børsene torsdag er at olje- og energiaksjer stiger, i takt med at oljeprisen fikk et løft etter president Donald Trumps kommentarer om mulige forhandlinger mellom Russland og Saudi-Arabia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.