Stemningen blant investorene på Wall Street var oppadgående etter sist ukes kraftige børsfall.

  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 3 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen steg med 2,6 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 3,3 prosent.

Før handelen startet fredag var S&P 500 opp 3,3 prosent for uken og Nasdaq opp fire prosent for uken, mens Dow Jones hadde steget 2,6 prosent. Men så langt i juni er alle de ledende børsindeksene ned godt over fem prosent.

Aksjemarkedet kan synes å ha stabilisert seg, i hvert fall på kort sikt. Men ekspertene er pessimister på litt lengre sikt og varsler resesjon, altså økonomisk tilbakegang, og frykt og beven på børsene.

– Resesjonssnakk forblir fokuspunktet på Wall Street, og det betyr at uansett hvilken opptur Wall Street har, vil det trolig være kortvarig, sier senior markedsanalytiker, Ed Moya, i Oanda i et notat, ifølge CNBC/TDN Direkt.

En mulig bidragsyter til godværsstemning før helgen kan ha vært uttalelser fra sjefen for St Louis-avdelingen av Fed, Jim Bullard. Han er kjent som den største «hauken», altså mest aggressive på å få ned inflasjonen, og sa at frykten for resesjon var overdrevet, skriver Bloomberg.

Tautrekking

Dermed har markedet begynt å justere seg for at det ikke blir flere rentehevinger etter desember.

– Det pågår en slags tautrekning over frykt for en global brems i vekst og en resesjon, og potensialet for at mye av dette allerede er priset inn, sier sjefstrateg Emily Roland i John Hanckock Investment Management til nyhetsbyrået.

Kryptovalutaen bitcoin synes å ha stabilisert seg over 20.000 dollar etter det dramatiske fallet på over 67 prosent siden november i fjor. Bitcoin omsettes fredag ettermiddag for litt over 21.000 dollar, noe som er nesten uendret for dagen.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, også kalt tiåringen, handles til 3,13 prosent ved stengetid fredag. Men renten har falt jevnt i det siste grunnet frykt for resesjon.

Dette er det du bør vite om inflasjon
Finansredaktør i DN Terje Erikstad forteller deg det du trenger å vite om inflasjon.
01:23
Publisert:

Etterlengtet forbrukertillitrapport

Renten omtales ofte som verdens viktigste rente, fordi den er en referanse for renter og finansielle størrelser verden over.

Sentralbanksjef Jerome Powell har varslet flere rentehevelser i tiden som kommer, og at det mest sannsynlige er at renten heves med 0,5 eller 0,75 prosentpoeng under møtet i juli. Sist uke hevet han renten med 0,75 prosent.

Fredag ettermiddagen kom det inn overraskende sterke boligsalgstall og den endelige rapporten fra University of Michigan om forbrukertillit for juni var helt som ventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.