Investorene famler nærmest i blinde etter de siste dagenes fall og uro i aksjemarkedene.

Torsdag kveld falt Dow Jones-indeksen over 1000 poeng, og fallet har spredt seg til de asiatiske markedene i morgentimene fredag.

Den viktigste børsindeksen i Asia, Nikkei-indeksen i Japan, falt 2,32 prosent, mens Shanghai-børsen stupte 5,3 prosent natt til fredag.

Investorlegende spår «verste børskrakk i min levetid»

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets mener investorene må være klar for en tøff dag på Oslo Børs fredag:

– Jeg er trygg på at vi får en ny runde med nedsalg på Oslo Børs fredag. Noe annet enn et fall vil være en sensasjon, sier Tunaal like etter at Wall Street stengte sent torsdag kveld.

Historiens nest verste

De første minuttene etter åpning svingte det friskt på Wall Street, men etter de første minuttene med gevinstsikring falt børsene jevnt og trutt, og de ledende indeksene endte ned rundt fire prosent etter å ha falt særlig bratt i sluttminuttene.

Dow Jones falt torsdag over 1000 poeng i et marked som har vært meget nervøst siden børsfallet og uroen som startet for en knapp uke siden. Børsfallet på New York-børsen torsdag var det nest største i historien, mål i poeng, ikke prosent. Like bak den forrige rekorden ble satt mandag denne uken.

De amerikanske børsene sluttet slik:

  • Den industritunge Dow Jones-indeksen faller mest med 4,15 prosent, eller 1033 poeng, til 23.860 poeng.
  • Den brede S&P 500-indeksen er ned 3,75 prosent, eller 101 poeng, til 2581 poeng.
  • Teknologiindeksen Nasdaq faller 3,90 prosent, eller 275 poeng, til 6777 poeng.

Twitter, som la frem gode resultater torsdag, er blant de få selskapene som går mot strømmen og stiger rundt tjue prosent. Et annet selskap som går mot markedet er it-selskapet Grabhub, som er opp nesten 30 prosent.

Fallet er bredt og rammer alle sektorer og de aller fleste selskapene. General Electric, Intel og J.P. Morgan Chase er blant de tunge store selskapene som faller mest, i likhet med Facebook, Amazon, Google og Microsoft.

Kraftig ned i Europa

De ledende europeiske børsene falt tungt, og fallet forverret seg like før stengetid på grunn av nedgangen på Wall Street. Verst endte det i Frankfurt der DAX-indeksen falt 2,6 prosent, etter at de tyske statsrentene steg kraftig utpå ettermiddagen. FSTE 100-indeksen i London er ned 1,6 prosent, mens Stockholm-børsen falt nesten to prosent.

Slik sluttet utvalgte europeiske børser torsdag:

  • London, FTSE 100-indeksen ned 1,6 prosent.
  • Frankfurt, DAX-indeksen minus 2,6 prosent.
  • Paris, CAC40-indeksen endte ned 2,4 prosent.
  • Milano IT40-indeksen minus 2,3 prosent.
  • Stockholm falt 1,9 prosent.
  • Moskva RTS-indeksen sluttet ned 2,56 prosent.

Rentedrevet børsfall

Frykten for høyere inflasjon og økte renter på statsgjeld gjør at utsiktene til renteheving rykker stadig nærmere, noe som også gjenspeiler seg i aksjemarkedene.

De fleste ekspertene peker på at rentene på amerikanske tiårige statsobligasjoner nå er de høyeste på nesten fire år, rundt 2,85 prosent. Amerikanske renter er på vei opp, og den amerikanske sentralbanken har varslet tre rentehopp i år. Det ligger forventninger i markedet om at den nye sentralbanksjefen Jerome Powell vil jekke rentene opp alt i mars, med mindre børsene kollapser helt før den tid.

– De store nyhetene kretser rundt rentene på statsobligasjoner, og den nylige oppgangen, sier Mark Newton hos Newton Advisors i New York til CNBC.

Høyere renter gjør det mer attraktivt for investerorer å trekke kapital ut av aksjemarkedene og heller satse på trygge rentepapirer. Særlig fordi mange i markedet frykter kraftige korreksjoner etter at børsene har steget kraftig de siste årene.

De fleste analytikere, økonomer og investorer har spådd til dels store svingninger i aksjemarkedene fremover.

Håper det snur før helgen

Tross børsfallet sier Tunaal at han fortsatt er ganske rolig, og peker på gode selskapstall og solide makrotall, både i Norge og internasjonalt.

Selv om Oslo Børs skulle åpne kraftig ned har han et lite håp om at det kan snu utover dagen, inn mot helgen.

– Hvis det snur utpå dagen behøver det ikke å bli så ille. Men nervøsitet gir mer nervøsitet, sier Tunaal.(Vilkår)

I Kina, verdens største spilleøkonomi kan du ta universitetsutdannelse i dataspilling
01:28
Publisert: