Alle de ledende amerikanske børsindeksene falt markant onsdag kveld, etter rentebeslutningen fra den amerikanske sentralbanken – Federal Reserve. Torsdag fortsatte børsene å falle.

Dystert fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell.
Dystert fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell. (Foto: Jacquelyn Martin/AP/NTB)

Høyere renter fører til at risikokapitalen nærmest helt har forsvunnet, noe som særlig rammer teknologiselskapene, der det nå stilles mer kritiske spørsmål til verdsettelsen av mange av disse selskapene. Torsdag faller også bank- og finansaksjer markant, blant annet på frykt for utlånstap og investeringsbankvirksomheten på forventninger om mindre aktivitet på områder som formuesforvaltning, megling, fusjoner og oppkjøp.

Ved stengetid så de tre toneangivende indeksene slik ut på Wall Strett:

  • Industritunge Dow Jones var ned 0,36 prosent
  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 0,85 prosent
  • Teknologitunge Nasdaq var ned 1,37 prosent

Tesla falt over fire prosent etter nyheter om massiv tilbakekalling av biler i USA.

Nedadgående spiral

Bare fra midten av august har alle de tre ledende amerikanske børsindeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq falt godt over ti prosent, og de nærmer seg bunnivåene fra i juni i år. Verst har det gått utover teknologiaksjene på Nasdaq, som siden midten av august er ned nesten 15 prosent.

De amerikanske børsene har nå falt syv av de siste ni handelsdagene.

Høyere renter, inflasjon og markedsuro knyttet til energiprisene og den geopolitiske stemninger tynger markedene og gjør investorene skvetne.

Budskapet fra Fed-sjef Powell onsdag kveld var da heller ikke til å misforstå. Han varslet en krigsvinter og oppjusterte rentebanen kraftig for 2022 og 2023, til rundt 4,6 prosent ved utgangen av neste år. Styringsrenten er etter onsdagens trippelheving på 3,25 prosent, opp fra rekordlave 0,25 prosent for bare noen måneder siden.

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank, er blant mange økonomer som nå mener USA er på randen av en resesjon, altså at økonomien krymper.

«Fed planlegger en hard landing – en myk landing er nesten utelukket. Powells innrømmelse av at den økonomien veksten vil være lavere enn trenden i en periode bør oversettes til at sentralbanken taler for en resesjon. Det blir tøffere tider herfra», skriver sjefstrateg i Principal Global Investors, Seema Shah, ifølge Bloomberg, i et notat gjengitt av TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.