Amerikanske helsemyndigheter gikk sent tirsdag ut og varslet at det er sannsynlig med en global pandemi forårsaket av koronaviruset. Det er eksakt motsatt budskapet fra president Donald Trump tidligere på dagen, der han fremholdt at smitterisikoen er under kontroll.

– Dagens globale situasjon tilsier at det er sannsynlig at viruset vil forårsake en pandemi, sier Anne Schuchat, visedirektør ved Centers for Disease Control and Prevention på en pressekonferanse sent tirsdag.

Hun sier det bare er et tidsspørsmål før viruset sprer seg i USA.

Uttalelsene fra helsemyndighetene utløste umiddelbart ytterligere et lite knepp ned på børsene, som allerede var dypt i minus.

Slik endte tirsdagen for de tre ledende amerikanske børsindeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 3,03 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen sluttet ned 3,15 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq stengte ned 2,77 prosent.
  • Dow Jones-indeksen har falt nesten 2000 poeng de siste to dagene. Regnet i poeng er dette det største fallet på to dager noensinne for denne indeksen, men i prosent har det historisk vært større fall.

Fusjoner og oppkjøp på is

Børsfall, markedsuro og virusfrykt er også i ferd med helt å ødelegge forutsetningene for vellykkede børsnoteringer, samt oppkjøp og fusjoner.

Starbucks er et av selskapene som er hardt rammet av følgene av viruset, se video:

Over 4000 Starbucks-filialer er koronastengt - slik rammes utenlandske bedrifter i Kina
Starbucks, Wework, Facebook, Apple, Nissan og Walt Disney er alle berørt av koronaviruset som sprer seg i Kina og resten av verden.
00:35
Publisert:

Stadig flere selskaper utsetter nå eller avlyser planlagte børsnoteringer, rett og slett fordi markedet er i ferd med å tørke helt ut for risikovillig kapital. Det betyr at selskapene vil slite med å få den prisen de ønsker når de går på børs.

Handelskrigen mellom USA og Kina var ille nok, og koronaviruset var dråpen for mange investorer.

Planlagte børsnoteringer som det tyske kjemiselskapet Atotech, det russiske petrokjemiselskapet Sibur og det kinesiskeide byggevareselskapet 58 Home er blant selskapene som nylig har avlyst planlagte børsnoteringer i USA.

Dette igjen betyr at mye av inntektsgrunnlaget for investeringsbankene og den øvrige finanssektoren tørker ut.

Rekordlave renter

De amerikanske statsrentene faller i takt med børsfallet, nå som investorene søker bort fra børsen til tryggere havner som statspapirer. Tiårige amerikanske statsobligasjoner falt tirsdag 3,26 prosent til 1,332 prosent, noe som er rekordlavt, men så vidt over enn den gamle rekorden fra 2016 på 1,325 prosent. Rentene var flere ganger i løpet av kvelden under rekordnoteringen.

Rentefallet øker sjansene for flere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. De fleste økonomene tror på minst to rentekutt i år, og muligens tre kutt.

President Donald Trump har lenge og svært offentlig krevet lavere renter, og han har stadig æreskjelt sin egen sentralbanksjef Jerome Powell for å ikke ha satt ned rentene. Larry Kudlow, Trumps fremste økonomiske rådgiver, sier ifølge CNBC tirsdag kveld at han ikke tror at sentralbanken vil handle i «panikk» og sette ned renten umiddelbart.

Da den forrige bunnrekorden for tiårige statsrenter ble satt var styringsrenten i USA 1,25 prosentpoeng lavere enn den er i dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.