De amerikanske børsene åpnet uken helt paddeflatt mandag, og tirsdag var investorene fortsatt avventende og sendte børsene litt ned.

Slik endte det på de ledende amerikanske børsindeksene tirsdag:

  • Industritunge Dow Jones ned 0,31 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq ned 0,23 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen ned 0,22 prosent.

Venter på Fed-sjefen

Investorene har åpenbart satt en fot i bakken, og alle avventer sentralbankens rentebeslutning sent onsdag.

Spenningen er knyttet til om Fed nok en gang hever renten med en «kvarting», altså 0,25 prosentpoeng, eller holder den uendret.

De fleste ekspertene heller mot uendret rente, og at rentetoppen er nådd i denne rentesyklusen. Men ingen tør være helt sikre, så uansett beslutning vil dette bevege markedene både i USA og resten av verden onsdag. Det er også knyttet stor spenning til Feds begrunnelse, hva enn beslutningen blir.

Inflasjonen blir en nøkkelfaktor for Fed og rentesettingen. Tall fra sist uke viste en uventet prisstigning i august, hovedsakelig drevet av økte energi- og bensinpriser, noe som kan tale for en renteheving. Men den underliggende inflasjonen viste samtidig at prisstigningen har avtatt til det laveste på nesten to år, noe som skulle tilsi uendret rente.

Oljeprisen er fortsatt høy, over 95 dollar fatet for nordsjøolje. Arctics oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer er senest i dag ute i DN og varsler en oljepris på 100-120 dollar fatet ved utgangen av året.

Det kommer nye konjunkturtall for USA på fredag, som vil gi ytterligere en pekepinn om renteutviklingen fremover, og ikke minst når man kan våge å håpe på at Fed begynner å kutte renten igjen.

På selskapsfronten er det også rolig. Streiken blant bilarbeiderne i USA har ført til noe uro i bilaksjer og for underleverandørene de siste dagene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tysklands statsminister: Joggetur endte med lapp over øyet
Tysklands statsminister Olaf Scholz la mandag ut et bilde av seg selv med ny hodepryd etter at han snublet under en joggetur lørdag.
00:50
Publisert: