Trump ble spurt om Wikileaks under et pressemøte i forbindelse med Sør-Koreas president Moon Jae-ins besøk i Washington torsdag.

Kommentaren kom etter at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange var blitt pågrepet av britisk politi i Ecuadors ambassade i London tidligere på dagen.

– Det er ikke min greie. Jeg vet at det har noe å gjøre med Julian Assange. Jeg har sett hva som har skjedd med Assange og det er noe som blir opp til, jeg vil anta i hovedsak justisministeren, som gjør en flott jobb, å avgjøre. Så han skal fatte en beslutning. Jeg vet egentlig ingenting om Assange, sa Trump.

Under 2016-valgkampen sa samme person at han «elsker Wikileaks».

WikiLeaks-utbytte

Trumps uttalelse sto i sterk kontrast til hans rosende ord om Wikileaks under presidentvalgkampen i 2016. Da ønsket Trump velkommen den politiske gevinsten som hans valgkamp fikk etter Wikileaks' publisering av informasjon som var politisk skadelig for hans rival Hillary Clinton.

Deler av informasjonen Wikileaks publiserte, antas å stamme fra russere som klarte å hacke seg inn på epostkontoer som tilhørte Demokratenes partiledelse.

Wikileaks begynte å publisere eposter fra Clintons valgkampsjef John Podesta samme oktoberdag i 2016 som «Access Hollywood»-opptaket dukket opp, der Trump skrøt av å ha klådd på kvinner.

Trump og hans allierte sto foran en hard kamp i valgkampens siste måned. Trump benyttet seg av WikiLeaks-lekkasjene og brukte dem til sin fordel.

Trump hadde Assange-plakat

Trump lovpriset Wikileaks mer enn 100 ganger, viser en opptelling som AP har foretatt. En plakat av Assange var hengt opp på veggen i et av Trumps valgkamp-hovedkontor.

– Wikileaks, jeg elsker Wikileaks, sa Trump under et valgmøte i Pennsylvania.

– Wikileaks er et skattefunn, sa Trump i Michigan.

– Jeg elsker å lese Wikileaks, sa han i Ohio.

Ikke en eneste gang ga Trump uttrykk for bekymring om hvordan Wikileaks hadde fått tak i epostene fra Clinton-valgkampen, eller om anklager om å stjele sensitive opplysninger fra amerikanske myndigheter, som er del av grunnlaget for pågripelsen av Assange torsdag.

Mueller-granskningen

Assange har i flere år vært i det amerikanske justisdepartementets søkelys for Wikileaks' rolle i publiseringen av tusenvis av sider med statshemmeligheter. Assange var en viktig figur i spesialrådgiver Robert Muellers Russland-granskning der etterforskerne så nærmere på hvordan Wikileaks fikk tak i eposter som var stjålet fra demokrater.

I 2017 fikk Trump spørsmål om Assange. Trump sa han hverken «støttet eller ikke støttet» Wikileaks' beslutning om å publisere eposter som var fremskaffet på ulovlig vis, og han sa han ikke ville være involvert i noen beslutning om hvorvidt amerikanske myndigheter ville ha Assange pågrepet og utlevert.

– Jeg er ikke involvert i den beslutningen om å pågripe Assange eller ei, sa Trump til AP i 2017.

– Men hvis de gjør det, så er det greit for meg, sa han.

Assange ble pågrepet i London torsdag, etter at hans politiske asyl i Ecuador ble opphevet. Han har holdt seg i skjul i den ecuadorianske ambassaden i London siden 2012. Kort tid etter pågripelsen kunngjorde USA, der han er siktet for datakriminalitet, at landet ønsker ham utlevert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette mener komiker Nils-Ingar Aadne om OneCall-reklamene
Aadne ledet kåringen av Årets Byrå i Logen onsdag.
01:56
Publisert: