Nyheten om at det oppnådd enighet mellom ZTE og amerikanske myndigheter om et forlik, har skapt skarpe politiske reaksjoner i USA – fra begge partier.
«Hvis dette stemmer har @realdonaldtrump satt Kina – og ikke USA først. Ved å la ZTE slippe unna, har administrasjonen som brølte som en løve, er blitt som et lam når det gjelder Kina. Kongressen må samle seg og blokkere denne avtalen med en gang», skriver Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, på Twitter.
Ifølge Reuters kan ZTE ende opp med å betale 1,7 milliarder dollar (nesten 14 milliarder kroner) – den største boten som er gitt til et kinesisk selskap.
En foreløpig avtale ble undertegnet sist helg.
– Ingen forpliktende avtale er undertegnet, sier en kilde i det amerikanske handelsdepartementet til Reuters.
Syv års handelsforbud
Krangelen begynte i 2016 da ZTE aksepterte en rekordstor bot på 1,1 milliarder dollar fra USA. Selskapet erklærte seg skyldig i å ha eksportert telekommunikasjonsprodukter til Iran og Nord-Korea – i strid med økonomiske sanksjoner og amerikansk lov.
Selskapet, som er Kinas nest største leverandør av telekommunikasjonsprodukter med en omsetning på 135 milliarder kroner i fjor, forpliktet seg til å sparke fire ledere og straffe et titall andre.
– I stedet for å straffe ansatte og ledere som deltok i dette har ZTE svart med å belønne dem. Dette er ikke noe vi kan overse, sa USAs handelsminister Wilbur Ross i april.
USA svarte med å ilegge amerikanske selskaper et forbud å handle med selskapet de neste syv årene. Det ble innført handelsstopp i aksjen ved børsene i Shanghai og Hong Kong.
I midten av mai kom president Donald Trump på banen – etter å ha mottatt en telefon fra sin kinesiske kollega, president Xi Jinping.
«President Xi og jeg jobber sammen for å gi det enorme kinesiske selskapet ZTE en mulighet til å igangsette aktiviteten raskt. Altfor mange arbeidsplasser har gått tapt i Kina. Handelsdepartementet har fått instrukser om å gjøre dette», skrev Trump på Twitter.
Ifølge South China Morning Post er ZTE i ferd med å få tilbakebetalt bonuser fra ansatte som ifølge avtalen skulle straffes. Dette dreier seg om 35 personer som jobbet i salgs- og markedsavdelingen.
Amerikanske sikkerhetseksperter har advart mot å bruke selskapets produkter og teknologi, da de mener det utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko. ZTE er storprodusent av smarttelefoner på det amerikanske markedet, men de selges ofte under andre merkenavn.
Åpner for landbruksprodukter
ZTE-konflikten har vært sentral i forhandlingene som pågår mellom Kina og USA i et forsøk på å unngå en full handelskrig. Selskapet er et av Kinas største privateide selskaper og sysselsetter rundt 75.000 ansatte – i hovedsak i Shenzhen i Kina.
Kina har foreslått å øke importen av amerikanske landbruksprodukter og energi med 70 milliarder dollar i året for å redusere det amerikanske handelsunderskuddet, ifølge Wall Street Journal.
Den kinesiske delegasjonen har sagt at dette forslaget blir fjernet fra forhandlingsbordet hvis USA innfører straffetariffer på kinesiske produkter verdt 50 milliarder dollar fra midten av juni av.
«Farmere har ikke gjort det bra på 15 år. Mexico, Canada, Kina og andre har behandlet dem urettferdig. Så snart jeg er ferdig med handelssamtalene vil det endre seg», skrev Trump på Twitter denne uken.(Vilkår)