Torsdag morgen slapp mobilselskapet Veon, tidligere Vimpelcom, resultater for fjerde kvartal 2017. Telenor eier 15 prosent av aksjene i Veon.

Driftsresultat før avskrivninger, såkalt ebitda, endte på 753 millioner dollar i fjerde kvartal. Det er en liten nedgang fra samme kvartal året før da Veon fikk en ebitda på 783 millioner dollar.

Men, den lille nedgangen til tross, det skjuler seg en gladmelding i rapporten.

For første gang noensinne får Veon penger ut av diktaturet Usbekistan hvor de har vært i 12 år.

– Milepæl

I den ferske kvartalsrapporten skriver Veon at de har fått 200 millioner dollar fra landet.

Veon gikk inn i det usbekiske mobilmarkedet i 2006 gjennom kjøpet av Unitel og Buztel som senere ble fusjonert. I februar 2016 erkjente Veon og Unitel seg skyldige i å ha betalt store beløp, så høye som 114 millioner dollar, i bestikkelser til presidentdatter Gulnara Karimova for å få innpass i mobilmarkedet i Usbekistan.

Veon har vært etterforsket for korrupsjon i flere land. Telenor eide tidligere en tredjedel av aksjene i selskapet, men solgte seg ned i fjor.

Det usbekiske mobilmarkedet har mer eller mindre vært en pengemaskin for Veon, men pengene har morselskapet ikke fått sett snurten av pengene. Usbekistan har nemlig hatt streng valutakontroll, og utenlandske selskaper og usbeker selv har alle slitt med å få penger ut av landet.

Landets diktator Islam Karimov døde i 2016, og den nye presidenten – landets andre siden Sovjetsamveldets sammenbrudd – Sjavkat Mirzijojev har innledet reformer og lettelser. I høst innførte myndighetene i Usbekistan lettelser i valutareglene, samt devaluerte den lokale myntenheten sum kraftig til en fastkurs mot dollar. Det er det som åpnet opp for at Veon helt på tampen av 2017 fikk tatt ut 200 millioner dollar av sin opparbeidede kapital fra Usbekistan, tilsvarende 1,6 milliarder kroner.

– Tilbakeførselen av penger fra Usbekistan for første gang er en viktig milepæl for Veon, som styrker kontantstrømskapasiteten for selskapet og gir Unitel muligheten til å fylle sine globale betalingsforpliktelser som er nødvendig for videre drift, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Unitel hadde fortsatt en kontantbeholdning på 147 millioner dollar ved utgangen av 2017.

Det koster å få

Gladnyheten til tross, så kostet det Veon flesk å tilbakeføre pengene sine. Selskapet bokført i kvartalet 262 millioner dollar i finanskostnader. 49 av disse skyldes at tilbakeførselen av de 200 millionene måtte konverteres fra lokal valuta, altså usbekisk sum, til amerikanske dollar. Det tapte selskapet penger på.

I Usbekistan fikk Veon en driftsresultat før avskrivninger på 33 millioner dollar, av en omsetning på 78 millioner dollar.

Milliardtap

Holder man alle avskrivninger og nedskrivninger utenfor, fikk Veon et resultat før skatt på minus 285 millioner dollar i fjerde kvartal, tilsvarende 2,6 milliarder kroner. Det er langt større enn samme periode året før. Da fikk mobilselskapet et underskudd før skatt på 89 millioner dollar.

Jean-Yves Charlier.
Jean-Yves Charlier. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/NTB Scanpix)

Det økte underskuddet skyldes ifølge selskapet en økning av finanskostnader på 41 millioner dollar, høyere tap på årsbasis på utenlandsk valuta på 141 millioner dollar og økte tap i felleskontrollerte selskap på 134 millioner dollar.

For året samlet fikk Veon et resultat før skatt på minus 24 millioner dollar og en ebitda på 3,6 milliarder dollar av en omsetning på 9,5 milliarder dollar.

Sjefen selv er ganske fornøyd.

– Jeg er glad for å kunne melde om enda et godt år. Våre totale inntekter økte med over seks prosent og etbida 11 prosent, støttet av organisk vekst og en forsterking av valutaer i vår portefølje, sier administrerende direktør Jean-Yves Charlier i Veon. (Vilkår)

DNs børskommentator advarer om kursfallet som bør skremme kreditorene i Norwegian
01:47
Publisert: