Resultatet fra mellomvalget i USA natt til onsdag ble temmelig nøyaktig som ventet. Demokratene vant Representantenes hus, mens republikanerne beholdt Senatet.

Derfor er det heller ikke overraskende at markedsreaksjonene foreløpig har vært fraværende.

Danske Banks sjefstrateg Christian Lie konstaterer at det vil bli vanskeligere for Donald Trump å gjennomføre store endringer i amerikansk politikk nå som republikanerne ikke lenger kontrollerer begge kamrene i Kongressen.

Uten nye skattelettelser forsvinner impulsen til amerikanske økonomi, og Lie ser derfor en fare for at USA styrer mot resesjon i 2020.

Ser fare for resesjon

Lie forklarer at impulsen fra Donald Trumps skattelettelser har vært den viktigste driveren for at den økonomiske veksten i amerikansk økonomi har løftet seg over tre prosent i år.

De siste månedene har Trump signalisert nye skattelettelser, men etter at republikanerne tapte Representantenes hus i mellomvalget, tror Lie at sjansene for nye skattelettelser er små.

– Med dette valgresultatet tror vi den nåværende politikken videreføres. Det betyr at impulsen fra skattelettelsene vil bli halvert neste år. I 2020 vil den være helt borte, sier sjefstrategen.

Han forklarer at skattelettelser ikke gir et varig vekstbidrag til de økonomiske vekstratene. Når økonomer skal måle hvordan det går med økonomien, ser de ofte på hvor mye økonomien vokser.

I 2018 har skattekuttene og økte budsjettbevilgninger gitt økt vekst, men med mindre det kommer ytterligere finanspolitiske tiltak, vil effekten fra de tiltakene som allerede er gjennomført gradvis vaskes ut.

Dette er en av årsakene til at Lie ser fare for en nedgang i amerikanske økonomi i 2020.

Ikke mer bensin på bålet

Sjefstrategen bruker følgende analogi for å forklare hvorfor han er bekymret: Amerikansk økonomi er et stort, flammende bål. På den ene siden står Donald Trump og heller bensin på bålet i form av skattelettelser. På den andre siden står sentralbanken og heller vann på bålet i form av renteøkninger.

Tapet av Representantenes hus gjør at Trump ikke vil være i stand til å helle mer bensin på bålet gjennom nye skattelettelser.

Derimot tror Lie at sentralbanken kommer til å fortsette å heve renten. Lønnsveksten i USA er nå på 3,1 prosent, det høyeste nivået siden 2009. Det er flere ledige jobber enn det er arbeidsledige, og det skaper økt konkurranse om arbeiderne. For å lokke til seg arbeidere, vil bedriftene sette opp lønningene.

– Vi tror lønnsveksten vil fortsette å stige, og derfor vil sentralbanken fortsette å heve styringsrenten slik de har planlagt.

Lie tror styringsrenten vil være på tre prosent i juni neste år, et nivå som trolig vil virke bremsende på amerikansk økonomi. Med andre ord, det flammende bålet vil begynne å bli mindre. Likevel vil ikke bålet slukkes, ifølge Lie, som tror på en vekst på 2,5 prosent neste år.

Fremdeles handelsfrykt

Fordi Trump vil ha større vanskeligheter med å få gjennomslag for innenrikspolitikk, tror Lie at han kommer til å vie utenrikspolitikken enda mer oppmerksomhet.

I oktober kunne investorer over hele verden puste lettet ut etter at Trump skrev på Twitter at han hadde hatt en «god samtale» med Kinas president Xi Jinping.

Lie tror dette kan ha dreid seg om posisjonering i forkant av mellomvalget.

– Vi tror det kun er 60 prosents sjanse for at Trump og Jinping inngår en avtale under G20-møtet i slutten av november, sier Lie.

Sjefstrategen understreker at det derfor fremdeles er høy sannsynlighet for at det ikke blir noen avtale og at tariffene på kinesiske importvarer øker i omfang og styrke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: –Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: