Den eneste TV-debatten mellom de to gjenværende kandidatene i det franske presidentvalget holdes onsdag kveld. Macron har en ledelse på opp mot 12 prosentpoeng på meningsmålingene, men kampen om Frankrikes politiske retning de neste fem årene er ikke over.

Ytre høyre-kandidaten Le Pen har satt av hele dagen til å forberede seg i håp om å unngå fiaskoen for fem år siden da hun stilte dårlig forberedt. Det bidro til at hun tapte for Macron i valget.

– Jeg tar ofte nederlag som et spark bak, sier Le Pen, som er ute etter revansje denne gangen.

For faren Jean-Marie Le Pen gikk det for øvrig enda dårligere da han var presidentkandidat i 2002. Jacques Chirac nektet å møte opp og sa en debatt er umulig i møte med «intoleranse og hat.

Det var eneste gang siden 1972 at presidentvalgduellen er blitt avlyst. Og valget endte i en knusende seier for Chirac.

Utenrikspolitikk

I kampen for å vinne over velgere som stemte på andre kandidater i første valgrunde eller som vurderer å bli hjemme, er det ventet at den sittende presidenten vil fremstille utfordreren som en farlig ekstremist som ikke er til å stole på i utenrikspolitikken. Det gjelder blant annet hennes tidligere støtte til Vladimir Putin og lån av russiske penger til hennes parti Nasjonal samling (Rassemblement national).

Om hun skulle vinne, har Le Pen sagt at hun vil reformere EU, mens Macron ses som en sterk forkjemper for det europeiske samarbeidet.

Utenrikspolitikk er ett av åtte temaer som skal debatteres i TV-studioet, der de to kandidatene skal sitte ansikt til ansikt, drøyt to meter fra hverandre, skriver France Info. Blant de øvrige temaene er økonomi, velferdsstaten, miljø, utdannelse, sikkerhet og innvandring. Debatten starter klokken 21.

Folkeavstemning

Alle meningsmålingene til nå viser at Frankrikes president Emmanuel Macron vinner sannsynligvis en ny periode som president kommende søndag.

Le Pen må overbevise seere og potensielle velgere om at partiet har moderert innvandringsmotstanden, og avisen Le Monde sier hun vil prøve å fremstille seg selv som en troverdig leder og gjøre valget til en folkeavstemning mot Macron.

Macrons støttespillere har advart mot å ta seieren på forskudd, og presidenten har minnet om de politiske jordskjelvene i 2016 da Donald Trump ble valgt til president i USA og britene stemte for å forlate EU.

– Det ville vært en forferdelig dag for markedet om Le Pen blir valgt til president, sier forvalter Eric Hassid i Aurel BGC i Paris til Bloomberg.

– Jeg tror fortsatt Macron vil vinne, men meningsmålingene som kommer etter presidentdebatten vil være avgjørende. Det ville ikke være første gang det kommer en overraskelse. Vi hadde det samme med brexit, sier han.

Flere frykter at markedene har undervurdert risikoen for en overraskelse i sluttspurten av valget, og at det kan bli Le Pen som går av med valgseieren. Ifølge investorer og strateger i Citigroup Inc. og kapitalforvalter Amundi SA vil det føre med seg stor markedsuro. De ser for seg at de europeiske børsene vil falle, sammen med franske obligasjoner som vil kunne falle til å prestere under tyske verdipapirer. De tror også at euroen kan falle til nivåer hvor den handles til samme kurs som dollaren de kommende månedene.

De fulle konsekvensene vil ikke være synlige før etter det lovgivende valg i juni, det er først da det vil være klart om Le Pen har flertall for å få gjennomslag for forslagene sine.

Selv om Le Pen ikke lenger tar til orde for en exit fra EU, har hun bedt om en folkeavstemning om å revidere grunnloven for å gjøre fransk lov overordnet EUs regler. Hun ønsker å gjenopprette permanent grensekontroll i Schengen-sonen, og redusere økonomiske bidrag til EU.

Sikrer seg mot Le Pen-seier

Banker og fondsforvaltere anbefaler en rekke strategier for å sikre seg mot en mulig Le Pen-seier. Citigroup, som setter Macrons sjanse til å vinne på 65 prosent, anbefaler investorer å selge åtteårige franske statsobligasjoner mens de kjøper det tilsvarende i østerrikske verdipapir.

Kapitalforvalter Amundi anbefaler å være mer forsiktige i handelen av europeiske aksjer og euro, og favoriserer heller å kjøpe andeler i høykvalitets amerikanske selskaper, eller rimeligere aksjer i stedet.

Stephane Monier, investeringssjef i kapitalforvalteren Lombard Odier, råder investorer som er bekymret for en Le Pen-seier til å kutte sine eurobeholdninger til fordel for dollaren.

Hovedindeksen på London-børsen, FTSE 100-indeksen, falt 5,6 prosent over to dager etter Brexit-avstemningen, mens Stoxx 600 tapte 11 prosent.

- Det vil bli en svart mandag i aksjemarkedet hvis Le Pen vinner, med Stoxx 600 sannsynligvis ned 6 prosent og Frankrikes CAC 40-indeksen vil nok synke mer enn det, sier Ludovic Labal, manager for Strategic Europe Quality Fund hos Eric Sturdza Investments til Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.