I talen sammenligner han styrkene i Ukraina med dem som kjempet for Sovjetunionen mot Nazi-Tyskland under annen verdenskrig.

I Moskva er det duket for en stor militærparade når Russland markerer seieren over Nazi-Tyskland for 77 år siden. Seiersdagen er det russiske navnet på dagen der seieren over Nazi-Tyskland feires.

Vanligvis vekker ikke dagen så stor oppmerksomhet i utlandet, men i år vil Putins budskap bli fulgt med argusøyne av en hel verden, og spesielt i nabolandet Ukraina, der innbyggerne frykter at han vil erklære full militær mobilisering. Det vil si at alle russiske menn i stridsdyktig alder kan bli kalt inn til å delta i krigen.

I vestlige medier har det vært spekulert på om Putin ville bruke dagen til å varsle opptrapping i Ukraina eller en annen type kursendring i konflikten. Men talen inneholdt ingen slike uttalelser.

I stedet gjentok den russiske presidenten sine påstander om at USA, Vesten og Nato har skylden for konflikten. Han hevdet at Russland sto overfor en uakseptable trussel i Ukraina og at «spesialoperasjonen» der er nødvendig for å avverge trusselen.

Videre påsto han at Vesten forberedte en invasjon av Russland og at Nato skapte en spent situasjon ved landets grenser.

– De ønsket ikke å lytte til Russland, de hadde andre planer, sa Putin i talen, ifølge Deutsche Welle.

– Kjemper for fedrelandet

Stilt overfor situasjonen i Ukraina var det nødvendig å gå til aksjon, påsto Putin. Han fastholdt at beslutningen var rett.

– Dere kjemper for fedrelandet og dets framtid, sa presidenten direkte rettet til de russiske soldatene i Ukraina.

Talen ble holdt i forbindelse med en stor militærparade under markeringen av seiersdagen. Et stort antall soldater og militærkjøretøy deltok.

77 kampfly og helikoptre skulle også deltatt, men dette ble avlyst. Talsmann Dmitrij Peskov viste til været da han opplyste at planene var endret, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Ventet flere løgner

Tross de harde angrepene på Vesten valgte Putin å rose de vestlige soldatene som kjempet under andre verdenskrig, ifølge The Guardian.

Han sa også at det er viktig å gjøre alt for å unngå at verden igjen rammes av global krig.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg advarte i forkant av talen om at Putin ville bruke den til å spre flere løgner om Nato.

I et intervju med den tyske visa Die Welt , som ble publisert mandag, oppfordret Stoltenberg Putin til å bruke seiersdagen til å avslutte krigen i Ukraina umiddelbart.

Russiske soldater holdt lørdag generalprøve før mandagens seiersdagsparade i Moskva.
Russiske soldater holdt lørdag generalprøve før mandagens seiersdagsparade i Moskva. (Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB)

Nylig tonet utenriksminister Sergej Lavrov ned seiersdagens betydning for krigen, og enkelte analytikere tror Putin først og fremst vil rette oppmerksomheten mot hva Russland har oppnådd i Ukraina så langt samtidig som han vil forsøke å fremstille Russland som en fredsnasjon.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar, begrunnet Putin det med at landet skulle «avnazifiseres», et budskap han har holdt fast på.

Russiske styrker og prorussiske separatister har nå full kontroll over havnebyen Mariupol, bortsett fra stålverket Azovstal, der ukrainske styrker fra Azov-bataljonen fortsatt holder stand.

I dagene før krigen har det også vært harde kamper i Donbas-regionen øst i landet, og enkelte har ment at Russland har hatt som mål å ta hele Luhansk-fylket før 9. mai.

Små prorussiske feiringer av seiersdagen i Ukraina

Mandag samlet folk seg i den russiskokkuperte byen Kherson for å feire seiersdagen. Aktivister hevder Russland hentet folk fra Krim for å styrke deltakelsen.

Videoer lagt ut på prorussiske kontoer i sosiale medier viser små folkemengder som samlet seg i Kherson og viftet med røde flagg og blomster, skriver CNN.

Ukrainske aktivister i den russiskokkuperte byen hevder at det er russerne som har hentet folk fra Krim for å styrke antall deltakere i feiringen.

– Vi vant da. Vi vil vinne nå

Ukraina kommer til å vinne krigen mot Russland. Det slår president Volodomir Zelenskyj fast i en uttalelse på seiersdagen 9. mai.

– Vi kjemper for våre barns frihet, og derfor kommer vi til å seire, heter det i uttalelsen som Zelenskyj la ut på sin offisielle kanal på meldingstjenesten Telegram mandag, ifølge den britiske avisen Guardian.

Ukraina kommer til å vinne krigen mot Russlan, slår president Volodymyr Zelenskyj fast i en uttalelse på seiersdagen.
Ukraina kommer til å vinne krigen mot Russlan, slår president Volodymyr Zelenskyj fast i en uttalelse på seiersdagen. (Foto: AP / NTB)

– I dag feirer vi seieren over nazismen. Vi vil aldri glemme det våre forfedre gjorde under annen verdenskrig, der mer enn åtte millioner ukrainere ble drept. Veldig snart vil vi ha to seiersdager i Ukraina. Mens andre ikke vil ha noen, heter det videre i meldingen.

– Vi vant da. Vi vil vinne nå, skriver Zelenskyj.

Samtidig slår han fast at Ukraina ikke vil tillate at Russland tar æren for seieren i annen verdenskrig.

– Vi vil ikke tillate noen å annektere denne seieren, sier Ukrainas president.

Advarer mot russiske rakettangrep

Russland vil etter alt å dømme gjennomføre rakettangrep mot Ukraina, sier Ukrainas forsvarsledelse i en advarsel rett før seiersdagsparaden i Moskva.

Den ukrainske generalstaben melder også at russiske styrker har begynt å beslaglegge personlige dokumenter fra lokalbefolkningen i russiskkontrollerte områder i Zaporizjzja-regionen, og at folk tvinges til å delta i seiersdagsmarkeringer.

Ifølge det ukrainske militæret har Russland utplassert om lag 19 taktiske kampbataljoner i den russiske Belgorod-regionen, like ved den ukrainske grensen.

Disse gruppene består av om lag 15.200 soldater med stridsvogner, rakettbatterier og andre våpen.

Dette skjedde i Ukraina natt til mandag:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Mer enn 170 personer er evakuert ut av den ukrainske havnebyen Mariupol etter ukevis med bombeangrep og kamper. Søndag ankom de byen Zaporizjzja, som er i ukrainernes kontroll. Blant de evakuerte er det 40 fra det beleirede og hardt bombede stålverket Azovstal, der de siste ukrainske styrkene forsøker å holde stand, omringet av russiske styrker.
  • Zelenskyj utelukker foreløpig å kunne frigjøre den beleirede havnebyen Mariupol. Selv om det har vært mulig å få sivile ut av det beleirede Azovstal-stålverket gjennom diplomatiske kanaler, har evakuering av de gjenværende ukrainske soldatene i anlegget vist seg vanskelig, sa han.
  • FNs generalsekretær António Guterres sier han er rystet over bombingen av en skole øst i Ukraina der opptil 60 mennesker kan ha blitt drept. Han ba samtidig om at sivile blir spart, sa hans talsperson søndag.
  • Storbritannia innfører ytterligere sanksjoner mot Russland og Hviterussland på grunn av invasjonen av Ukraina, blant annet strengere toll og eksportforbud. Tollsatsene økes for platinum og palladium, og rammer handel for rundt 1,4 milliarder pund, tilsvarende drøyt 16 milliarder kroner. Eksportforbudene vil rette seg mot Russlands fabrikk- og tungindustri, og vil koste rundt 250 millioner pund, ifølge regjeringen.
  • Etter de nye sanksjonene er produkter til en total verdi av mer enn 4 milliarder pund omfattet av Storbritannias import- og eksportsanksjoner. Britene har i tillegg innført en rekke sanksjoner mot russiske selskaper og personer siden landet invaderte Ukraina med hviterussisk hjelp i februar.
  • Bombehunden Patron fikk søndag hederspris av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for innsatsen i krigen siden Russland invaderte landet i februar.
  • Patron jobber med å snuse etter russiske miner og eksplosiver i byen Tsjernihiv nordøst i Ukraina, skriver CNN. Der har han hjulpet til med å finne rundt 150 eksplosiver, ifølge kanalen. Patron er en jack russell-terrier-blanding, og er blitt et nasjonalt symbol siden den russiske invasjonen. CNN omtaler ham som landets mest kjente hund.