Det kunngjorde Putin på en pressekonferanse etter toppmøtet mellom de to i Genève. Partene er også enige om å drøfte hvordan man skal hindre cyberangrep, som har vært et stort spenningspunkt mellom landene.

Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, ble kalt tilbake til Moskva for tre måneder siden, etter at Biden kalte Putin en morder.

USA kalte på sin side sin ambassadør til Russland tilbake for om lag to måneder siden, da Russland foreslo at han burde vende hjem til Washington.

Putin: – Navalnyj visste han kom til å bli pågrepet

Russlands president Vladimir Putin nektet som vanlig å ta opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs navn i sin munn, men sa onsdag klart fra om hva han mente om ham.

– Han satte seg bevisst i en posisjon der han visste han ville bli pågrepet, sa Putin på pressekonferansen etter sitt møte med USAs president Joe Biden.

Putin mener Navalnyj var klar over at han brøt russisk lov da han forlot landet for å motta medisinsk behandling for alvorlig forgiftning i august i fjor. Navalnyj brøt da betingelsene for en betinget fengselsstraff han fikk i 2014.

– Hva slags diskusjon kan vi ha om denne mannen, som oppnådde akkurat det han ønsket seg, sa Putin.

USAs president Joe Biden understreket behovet for et stabilt og forutsigbart forhold mellom USA og Russland etter møtet med Russlands president Vladimir Putin.

Den amerikanske presidenten innledet pressekonferansen med å si at hans agenda ikke er mot Russland, men for det amerikanske folket. Han la også til at USA vil fortsette å ta opp menneskerettighetsspørsmål, blant annet rundt Aleksej Navalnyj og amerikanere som er fengslet i Russland.

Forhindre cyberangrep sammen

Russlands president Vladimir Putin sier det ikke var noen fiendtlighet i møtet mellom ham og USAs president Joe Biden.

Den russiske presidentene sa at samtalene hadde vært konstruktive, og at begge sider ytret ønske om å forstå hverandre og finne felles grunn.

USA og Russland skal jobbe sammen om å stanse store dataangrep, sier Russlands president Vladimir Putin etter toppmøtet mellom ham og USAs president Joe Biden.

– Begge parter har visse forpliktelser på dette området, sier Putin.

Russlands leder sier cybersikkerhet er usedvanlig viktig for begge land, og mener Russland delte store mengder informasjon om angivelige dataangrep med USA, uten at sistnevnte var villig til å svare. Han pekte blant annet på et nylig angrep på helsevesenet i Moskva-regionen.

– Jeg tror ikke USA er spesielt interessert i å snakke om det, de vil heller komme med påstander om angrep mot dem. Det vi trenger, er ekspertdrøftelser oss imellom. Det er vi enige om, sier Putin.

Gav liste til Putin

USAs president Joe Biden har gitt russiske myndigheter en liste på 16 områder med «kritisk infrastruktur» som ikke må utsettes for cyberangrep,

– Dette er områder som er definert som kritisk infrastruktur i amerikanske lover. Fra energisektoren til vannsystemene, sa Biden på en pressekonferanse etter møtet med president Vladimir Putin onsdag.

– Men prinsippet er en ting, det må følges opp i praksis. Ansvarlige land må reagere mot kriminelle som bruker løsepengevirus med utgangspunkt i deres områder, sa han.

Biden sa at de hadde blitt enige om å jobbe sammen om hva som ikke skal angripes. Putin sa selv på en pressekonferanse tidligere på kvelden at USA og Russland har blitt enige om å jobbe sammen om å stanse store dataangrep.

Biden hisset seg opp over spørsmål

President Joe Biden ble irritert da han ble spurt om hvorfor han var så sikker på at Vladimir Putin nå vil endre sin oppførsel.

– Når sa jeg at jeg var sikker? sa Biden som svar på spørsmålet som kom da han var på vei ut fra pressekonferansen etter toppmøtet i Genève onsdag.

– Det jeg sa, var at det som vil endre oppførselen hans, er om resten av verden reagerer og det reduserer deres plass i verdenssamfunnet. Jeg er ikke sikker, jeg bare legger fram fakta, sa han.

Konfrontert med at Putin på sin pressekonferanse etter møtet nektet for involvering i cyberangrep og at han nektet å si Nevanyjs navn, sa Biden følgende:

– Om du ikke forstår det, er du i feil bransje.

Biden beklaget senere utfallet, som var rettet mot CNNs Kaitlan Collins.

– Jeg skylder den siste som spurte en unnskyldning, jeg burde ikke svart så kjekt, sa presidenten, skriver CNN.

Fire timer langt møtet

Møtet mellom Russlands president Vladimir Putin og USAs president Joe Biden var over etter fire timer, opplyser Det hvite hus.

Det ble avholdt to runder med møter, først et der bare presidentene og utenriksministrene i de to landene deltok, deretter et med en større gruppe tjenestemenn. I tillegg til Biden og utenriksminister Antony Blinken var blant annet nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan og Moskva-ambassadør John Sullivan med i den amerikanske delegasjonen.

Fra den russiske siden deltok Putin og utenriksminister Sergej Lavrov, samt blant annet militærets øverstkommanderende Valerij Gerasimov og viseutenriksminister Sergej Rjabkov.

De to møtene varte i henholdsvis 93 og 65 minutter, med en pause på 45 minutter, skriver CNN.

Biden og Putin har aldri møttes som presidenter, og møtet i historiske Villa la Grange er et forsøk på å lette på det svært spente forholdet mellom de to landene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.