USAs utenriksminister Mike Pompeo vil forsøke å overtale Sikkerhetsrådets medlemmer til å anerkjenne opposisjonslederen Juan Guaidó som midlertidig president i Venezuela, noe vetomakten Russland utelukker.

Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza vil også delta under møtet i Sikkerhetsrådet, opplyser Maduro.

– Vi ønsker en slik debatt velkommen, sier han.

Da Guaidó under en demonstrasjon i Caracas onsdag utropte seg selv til president, var USA raskt ute med å anerkjenne ham.

Maduro tilbød seg fredag å forhandle med Guaidó, noe opposisjonslederen tvert avviste.

Pompeo utnevner omstridt republikaner

Denne uken har den amerikanske president Donald Trump anerkjent lederen av den venezuelanske nasjonalforsamlingen som landets legitime president. Samtidig har han krevd at Maduro skal gå av.

Nå har den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo utnevnt den omstridte republikaneren Ellio Abrams til å følge opp Veneuela.

Abrams har tjenestegjort i flere republikanske administrasjoner siden Ronald Reagan og var en av hovedarkitektene bak politikken overfor Mellom-Amerika under både Reagan og George H.W. Bush. Under George W. Bush hadde han blant annet ansvar for Midtøsten-politikken.

Han var kjent som en hauk når det gjelder Latin-Amerika og spilte en rolle i Iran-contra-affæren da USA i hemmelighet solgte våpen til Iran og brukte pengene til å kjøpe våpen til contrabevegelsen som drev krig mot sandiniststyret i Nicaragua.

Han ble i 1991 dømt for å holde tilbake informasjon fra Kongressen under etterforskningen av Iran-contra-affæren, men ble senere benådet.

Han var på tale som viseutenriksminister etter at Trump ble valgt til president, men ble angivelig droppet fordi han hadde vært kritisk til Trump.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk hvem som stjal showet på Verdens økonomiske forum i Davos
I 2018 var det Donald Trump og Emmanuel Macron som stjal oppmerksomheten i Davos. I år var det en 16-åring.
01:46
Publisert: