-Verden går inn i sin farligste periode på flere tiår, skriver toppsjef Jean-Marie Guehenno i organisasjonen The International Crisis Group.

Han har publisert et notat titulert «10 Conflicts to Watch in 2017», der han går gjennom de mest betente konfliktene i verden og de som får størst konsekvenser globalt.

The International Crisis Group er en uavhengig organisasjon som jobber for å hindre krigføring og skape politikk som vil bygge en mer fredfull verden.

-Krig er ikke uunngåelig. Man må ikke krige. Krig er en menneskeskapt tragedie, skriver Guehenno.

65 millioner på flukt

Han mener konsekvensene av å ikke hindre krig er for store til å ignoreres og lister opp:

-Over 65 millioner mennesker har måttet flytte eller er på flukt grunnet konflikter og forfølgelse. Det er det høyeste antallet noensinne registrert.

-Flesteparten av verdens flyktninger kommer fra tre land ødelagt av krig: Syria, Afganistan og Somalia.

-Minst 70 konflikter involverer ikke-statlige aktører, det høyeste antall noensinne.

Guehenno mener regionale konflikter har større global konsekvenser enn noensinne.

-Enten vi liker det eller ikke er globalisering et faktum. Vi er alle koblet sammen. Syrias borgerkrig skapte en flyktningekrise som bidro til brexit, skriver Guehenno.

-Dette vil få politiske og økonomiske konsekvenser som vil slå langt utenfor Storbritannia. Land kan ønske å kun tenke på seg selv, men det er ingen mulighet for fred og velstand uten mer samarbeid på tvers av landegrensene, ingen velstand uten samarbeid og tettere styring av verdens anliggende, legger han til.

Listen over konfliktene

Her er Guehenno og The International Crisis Groups liste over ti konflikter man bør følge med på i 2017:

1. Syria og Irak: Etter seks år med krig er 500.000 personer drept og 12 millioner mennesker forflyttet.

2. Tyrkia: Terrorangrep fungerer som en global budbringer om mer vold fremover.

3. Yemen: Krigen i Yemen har skapt en humanitær krise for landet som allerede var det fattigste i den arabiske verden. Landet er på randen av en omfattende hungersnød.

4. Sahel og Chad: Området mellom Sahara og Sudans savanne i Afrika. Det inkluderer land som Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Algerie, Niger, Nigeria, Chad, Sudan, Sør-Sudan, Eritrea, Kamerun, Sentral-Afrika og Etiopia. Overlappende konflikter i området har ført til at 4,2 millioner mennesker er forflyttet.

5. Kongo: Politisk krise for landet og president Joseph Kabila som kan bli løst takket være den katolske kirke og landets katolske biskops inngripen.

6. Sør-Sudan: Tre år med borgerkrig for verdens yngste nasjon har ført til at 1,8 millioner mennesker er forflyttet innenfor landets grenser og at 1,2 millioner har flyktet ut av landet.

7. Afganistan: Krig og politisk konflikt fortsetter å true landet over 15 år etter at en USA-ledet koalisjon tvang Taliban-regimet ut av regjeringskontorene som del av en større kampanje for å overvinne terrororganisasjonen Al Qaeda.

8. Myanmar: Tidligere kjent som Burma. Ny voldsbølge har satt regjeringens arbeid for å ende 70 år med våpenkonflikt i fare.

9. Ukraina: Etter tre år med krigføring og 10.000 døde bestemmer Russland alle aspekter ved det politiske livet i Ukraina. Dette etter Russlands militære inngripen i landet.

10. Mexico: Spenningsforholdet mellom USA og Mexico fortsetter. Hvis Trump og USA gjør alvor av massive deportasjoner av meksikanere bosatt i USA tilbake til Mexico kan det skape en humanitær krise og en større sikkerhetskrise. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.