– Dette er en ny situasjon. Det er tydelig at den svenske Grunnloven regnet med at en regjeringsdannelse skulle skje mye mer smertefritt, sier Anders Sannerstedt, lektor i statsvitenskap ved Lunds Universitet.

Da Centerpartiets leder Annie Lööf lot pressen vente én time i presserommet i Riksdagen, ble det spekulert i at en løsning på den fastlåste regjeringssituasjonen i Sverige var på vei etter valget 9. september.

For én uke siden uttalte partilederen at hun gikk inn i det såkalte sonderingsoppdraget med vekt på stikkordene «ydmykhet, seriøsitet og resultat». Men denne uken måtte også Lööf innse at det viktigste fortsatt mangler, nemlig resultatene.

Under torsdagens pressetreff uttrykte Lööf frustrasjon fordi hun føler seg motarbeidet av den blå høyresiden og den røde venstresiden. Selv leder hun partiet som ble det fjerde største etter valget.

– Ett eller flere partier har alltid sagt nei til forslagene som er lagt frem. Det er leit å se at Moderaterna og Socialdemokraterna ikke vil akseptere hverandre, og bare vil stemme ja til seg selv som statsministerparti. For dem finnes det bare en rød og en blå knapp, men ingen gul i midten, sa Lööf under pressekonferansen.

Partilederne i de to sistnevnte partiene har begge ført sonderinger, uten å lykkes.

Nå sparkes ballen tilbake til talmannen Andreas Norlén, som er Sveriges svar på den norske stortingspresidenten. Fredag holder han pressekonferanse om veien videre, etter å ha snakket med samtlige partiledere på telefon.

Tre alternativer

Selv har Lööf foreslått tre alternativer:

  • Den borgerlige Alliansen med støtte av Socialdemokraterna.
  • Alliansen og Miljöpartiet, enten i koalisjon eller gjennom en samarbeidsavtale.
  • En «sentrert» regjering med Centerpartiet og Liberalerna, med støtte fra Alliansen, med Lööf selv som statsminister.

Fremfor å bare snakke om regjeringsdannelse, understreker Lööf at hun har forsøkt å løfte frem politiske saker som det er blokkoverskridende enighet om. Blant disse trakk hun frem styrking av forsvaret og bekjempelse av kriminalitet.

Det løste likevel ikke selve regjeringsfloken, og partilederen konkluderte med at hun ikke får nok støtte for noen alternativene i Riksdagen.

På spørsmål fra pressen om hvilket ansvar Centerpartiet selv har for å inngå kompromisser, og trykke på «gul knapp» ved å eksempelvis slippe til Stefan Löfven, svarte Lööf:

– Mitt mandat innebærer ikke å støtte en regjering ledet av Socialdemokraterna.

«Ring Donald Trump»

Centerpartiet var blant dem som stemte ned Alliansens kandidat Ulf Kristersson som statsminister 14. november, ettersom en slik løsning ville ha vært avhengig av støtte fra Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson.

Høyrepartiet ble landets tredje største etter valget, men ingen i den svenske nasjonalforsamlingen ønsker å samarbeide med dem.

Så langt har ingen av blokkene vært villig til å rikke seg. Det skaper flere dilemmaer i svensk politikk.

– Hvis partiene gir slipp, så bryter de løftene og mister oppslutning. Samtidig er det ingen partier som har holdt valgløftene sine når landet er satt i en slik situasjon, sier Anders Sannerstedt, som sier at utfordringen med innvandring trolig er det mest splittende temaet mellom blokkene.

Fire forslag til statsminister må stemmes ned i Riksdagen før det eventuelt utlyses nyvalg, ettersom Stefan Löfvens overgangsregjering ikke har myndighet til å utlyse det.

Frem til et nyvalg, som må holdes senest tre måneder etter det fjerde forsøket, er det talmannen som i realiteten bestemmer tempoet i prosessen, uten en fast tidsfrist.

– Grunnloven har ikke tatt høyde for dette tempoet, men det får vi bare leve med at det ikke finnes en «deadline», sier lektoren, som ikke spår en lovendring med det første.

SVTs kommentarfelt ble torsdag fylt av utspill som «låt kungen bli ensam regent», «låt alle rösta på Jimmie som stadsminister så blir det lugn och ro!», og «Ring Donald Trump». Selv om mange velgere begynner å bli utålmodige, tror ikke Sannerstedt at et nyvalg er en bedre løsning.

– Poenget med et nyvalg må være at partiene har nye beskjeder å gi sine velgere. Det virker ikke som om de har så mye nytt å fortelle, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: KrFs grunnleggende problem er at de ikke overbeviser om at partiet trengs
00:48
Publisert: