– Jeg har meddelt at det ikke finnes forutsetninger for meg å danne en regjering som kan aksepteres i riksdagen, sa statsminister Stefan Löfven mandag.

Syv uker etter valget i Sverige, leder Löfven fortsatt en overgangsregjering. Spørsmålene om hvor lang overgangen blir, hva det blir overgang til, og hvorvidt Löfven kan etterfølge seg selv som statsminister, er fortsatt ubesvarte.

Löfven og Moderaternas partileder Ulf Kristersson, som leder det største partiet i den borgerlige Alliansen, har mislykkes i sine forsøk på å danne regjering.

Ingen får foreløpig overta der duoen mislykkes. Nå tar i stedet talmann Andreas Norlén en mer aktiv rolle, og kaller inn til «gruppesamtaler» for å drøfte fire konkrete regjeringsalternativer:

  • En storkoalisjon med Alliansen, Socialdemokraterna og Miljöpartiet
  • Socialdemokraterna, Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerna i en koalisjonsregjering,
  • Alliansen i koalisjon med Miljöpartiet
  • En regjering med ett eller flere partier i Alliansen, den såkalte «3-2-1»-regjering som Ulf Kristersson tidligere har snakket om.

«Sparker en død hest»

Norlén utelukker ikke at det vil komme flere sonderingsrunder fremover, men velger foreløpig en annen løsning. De nye samtaletypene starter tirsdag.

Presset på talmannen, som har rollen tilsvarende den norske stortingspresidenten, har økt i den fastlåste valgsituasjonen i Sverige.

«Hverken Löfven eller Kristersson har klart oppdraget, men det er en tredje person som også har mislykkes: Andreas Norlén» skriver kommentator Göran Eriksson i Svenska Dagbladet, som mener talmannen «sparker en død hest» ved å begi seg ut på noe som ikke fungerer.

Foreløpig har de to statsministerkandidatene gjort sonderinger, men det er ikke stemt over en kandidat med et klart regjeringsalternativ i riksdagen.

Den svenske nasjonalforsamlingen kan stemme ned fire forslag på en svensk statsministerkandidat før det ender i nyvalg. Eriksson mener at talmannen enten må legge mer press på partilederne for å komme til en enighet, eller legge frem sine egne forslag til avstemming.

Moderaternas Ulf Kristersson mener også at den beste måten å skaffe fremdrift på, er å ta ulike alternativer til såkalt «skarp avstemming», selv om utfallene skulle være uvisse.

– Nå har vi gjort flere forsøk. Vi kommer ikke til å ta fatte noen bedre avgjørelser før ulike alternativer blir testet i riksdagen. Om ikke noen er klare til å støtte et alternativ som ikke var deres førstevalg, så blir det nyvalg, sier Kristersson til pressen etter å ha møtt talmannen.

Sverigedemokraterna vil ha nyvalg

Fløypartiet Sverigedemokraterna er det eneste partiet som de øvrige partilederne ikke vil samarbeide med. Det er noe av grunnen til at sentrumspartiene har kviet seg for å inngå forpliktelser på høyresiden.

Centerpartiets leder Annie Lööf sa etter sitt møte at hun ønsker en regjering der ytterpunktene, Vänsterpartiet og Sverigdemekoraterna, ikke får innflytelse. På spørsmål om hun stod klar til å ta sonderingsansvar, sa hun at hun ville bidra på best mulig måte med å «dyrke frem en løsning» på de svenske problemene, men at Ulf Kristersson er hennes statsministerkandidat.

På mandagens pressetreff sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson at partiet gjerne tar en ny valgrunde.

– Mitt parti tror et nyvalg kan tjene oss. Jeg tror at mange Modernaterna-velgere som vi ikke fikk med oss i dette valget, kan tenke seg å stemme på oss nå.

Talmann Andreas Norlén har derimot sagt at et omvalg ville vært et politisk nederlag.

Marja Lemne, lektor og ekspert på svensk politikk ved Södertörns högskola i Stockholm, sa til DN forrige uke at hun ikke uroer seg over at regjeringskabalen er komplisert, men at man risikerer at velgerne får politikerforakt.

– I 2018 skal vi markere 100 år med allmenn stemmerett i Sverige, men dette er nok ikke måten folk hadde sett det for seg. Vi har hatt en høy valgdeltagelse, men i en vedvarende fastlåst situasjon er det en mulighet for at velgere faktisk vil spørre seg hvor stort poeng det er å stemme, sa Lemne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

#10tiltak: Derfor bør disse klimaforslagene inn i statsbudsjettet for neste år
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer.
01:54
Publisert: