STOCKHOLM. – Jeg har reagert veldig på hvordan Stefan Löfven har endret flyktningpolitikken. For noen år siden sa han «Mitt Europa bygger ingen murer». Nå har han innført en streng politikk, sier førstegangsvelgeren Bobo Gandini (19) i Södermalm i Stockholm.

Gandini har allerede stemt, og med hjertesaker som miljøet og en åpen flyktningpolitikk falt valget på Vänsterpartiet.

19-åringen er ikke alene. Ifølge en fersk måling gjennomført av Inizio, på vegne av Aftonbladet, flykter velgerne fra Socialdemokraterna til det sosialistiske Vänsterpartiet. Årsaken er at partiet har flyttet seg for langt til høyre, skriver avisen .

Kraftig fall

Valgkampen har allerede vært en stor hodepine for statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna har sakte, men sikkert falt lenger og lenger ned på meningsmålingene. Nå faller de ned til 23,1 prosent. En knapp uke før valget, har Socialdemokraterna aldri gjort det dårligere på Aftonbladets målinger.

Ved riksdagsvalget for fire år siden fikk partiet 31 prosent av stemmene.

Vänsterpartiet oppnår 10,1 prosent på målingen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet utgjør sammen blokken «De rødgrønne».

Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Gorm K. Gaare
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Gorm K. Gaare

Stoppet opp

Det er svært jevnt mellom de tre ulike blokkene i svensk politikk.

  • De borgerlige partiene har et lite forsprang med totalt 39,9 prosent
  • De rødgrønne får en oppslutning på 38,8 prosent.

Kun 63.000 stemmer skiller de ulike blokkene.

Sverigedemokraternas forrykende vekst har også stoppet opp, ifølge målingen. De lander på 18,1 prosent, en oppgang fra valget i 2014 da de fikk 12,9 prosent av stemmene.

Ingen av blokkene har nok til flertall i Riksdagen. Det betyr at de enten er avhengig av samarbeid med Sverigedemokraterna eller hverandre.

– Jeg forventer at de borgerlige partiene stenger døren for Sverigedemokraterna, og viser at vi klarer å håndtere en vanskelig politisk situasjon, sa Stefan Löfven da DN møtte ham tirsdag.

Aftonbladets meningsmåling ble gjennomført mellom 25. og 30. august. 2362 mennesker ble spurt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

---
---
– Man kan aldri gjøre seg avhengig av et slikt parti
Sveriges statsminister Stefan Löfven forventer at den borgerlige fløyen stenger døren til Sverigedemokraterna.
01:11
Publisert: