Moderaternas partileder Ulf Kristersson, som sto i spissen for å stemme ut sittende statsminister Stefan Löfven etter valget i Sverige september, meddelte i helgen at han ga opp å danne regjering i denne omgang.

Dermed er det lagt til rette for at sittende statsminister Stefan Löfven får en ny sjanse til å danne regjering etter at alle partilederne møtte talsmann Anders Norlén til samtaler mandag.

Jobben som talsmann tilsvarer den norske stortingspresidenten.

–Jeg har redegjort for Socialdemokraternas posisjon. Mandatfordelingen i riksdagen er ikke forandret. Den rødgrønne blokken er størst, noe som betyr at en ren Moderaterna-ledet regjering ikke vil få støtte. Det beste for Sverige er en form for blokkoverskridende samarbeid, og jeg stiller meg til disposisjon for å lede den prosessen, sa Löfven til pressen etter møtet.

Senere mandag ettermiddag fikk han formelt oppdraget.

Den borgerlige Alliansen, som foruten Moderaterna består av Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, fikk 143 mandater i Riksdagen. De rødgrønne Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet fikk til sammen 144.

Samarbeid – men ikke samlingsregjering?

Torbjörn Larsson, professor i statsvitenskap ved Stockholms Universitet, er ikke overrasket over at Kristersson mislykkes i sitt forsøk.

– Ikke i det hele tatt. Jeg tror dette var en parlamentarisk obligatorisk runde, ettersom det var Alliansen og Sveridemokraterna som stemte Löfven ut. Den eneste måten jeg ser Kristersson stille som statsminister nå, er om Sverigedemokraterna gir opp kampen om å få innflytelse, noe som neppe skjer etter alt de har sagt, sier Larsson.

Det omstridte partiet på høyre flanke er lenge blitt fryst ut av de andre i riksdagen til tross for å ha blitt Sveriges tredje største parti. Med sine 62 mandater hindrer Jimmie Åkessons lag noen av de andre blokkene i å få flertall.

Mandag gjentok Stefan Löfven sine tidligere budskap om at dagens blokkpolitikk må brytes opp for å få til et samarbeid, men at andre partier må innta samme holdning.

Lööf i kulissene

Dog har både Kristersson og Löfven vært samstemte om at en formell samlingsregjering må spares til «større kriser» enn regjeringsfloken i Sverige. Liberalerna og Centerpartiet sa i helgen nei til å støtte en regjering bestående av Moderaterna og Kristdemokraterna, eller Modernaterna alene, fordi slike alternativer ville gjøre regjeringen avhengig av støtte fra Sveridemokraterna.

Larsson tror Löfven gjerne ser en utvidet regjering i samarbeid med Centerpartiet og Liberalerne, men at hans egen jobb kan være prisen å betale for å få det til.

–Ingen partier har sett ut til å ville rikke seg ennå, men en statsministerpost kan være for fristende for Center-leder Annie Lööf å stå imot, sier professoren.

Nå knyttes det spenning til om Lööf blir bedt om å gjøre et forsøk på å danne regjering dersom også Löfven skulle snuble.

–Å bli bedt om å danne regjering, indikerer også hvem som er tiltenkt statsministerposten. Löfven vil aldri gi jobben fra seg frivillig, men han kan jo ventes å innta en annen holdning hvis oppdraget ligger hos et sentrumsparti, mener han.

Utålmodig Åkesson

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas leder, mener tiden for en regjeringsdannelse begynner å renne ut.

– Vi kan ikke drive sonderinger i fire år. Jeg synes det er naturlig at Stefan Löfven nå får oppdraget, men han bør ikke få så lang tid som Ulf Kristersson. Det meste som kan sies, er sagt. Med mindre Löfven har noe revolusjonerende på gang, kan vi gjette oss frem til mye av det som skal skje, sa Åkesson til pressen etter sitt møte med Norlén.

Han uttalte at han var skuffet over at telefonen fra Ulf Kristersson om et mulig samarbeid aldri kom, og håper Löfven vil velge en annen strategi.

– Det hadde vært naturlig om han vil ta sitt sonderingsansvar på alvor, sa Åkesson. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg kom ikke helt med i Pokémon-greia, men her har jeg blitt hekta
I det nye mobilspillet må deltakerne møtes i den virkelige verden.
01:41
Publisert: