Natt til tirsdag satte maskerte ungdommer fyr på over 80 biler vest i Sverige. Svenske Aftonbladet skriver at politiet mistenker at vandaliseringen er organisert.

Svenske SVT skriver at politikere reagerer kraftig på hendelsene.

– Jeg blir forbannet. Mitt spørsmål til dere er: Hva faen holder dere på med, sa statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) til Radio Ekot.

Leder for partiet Moderaterna, Ulf Kristersson, skriver på sin Facebook-side at Sverige har tolerert dette altfor lenge.

– Det her er ingen «protester», dette er sabotasje, skriver Kristersson.

Politiet vet ennå ikke hvem som står bak nattens angrep, men sier de har identifisert noen av gjerningsmennene.

Fra innvandring til klima til innvandring igjen

Førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Stefan Dahlberg, sier bilbrannene er blitt et fenomen de siste årene.

– Det er det samme i hver oppløpsmåned. Ferien er slutt men skolen har ikke startet ennå, så da skal de ut og brenne biler. Om noen vinner på det, er det Sverigedemokraterna.

SD-leder Jimmie Åkesson var tidlig ute med å kritisere regjeringen for ikke å klare stanse bilbrannene som har rammet landet flere ganger de siste årene, skriver Aftonbladet.

Socialdemokraterna har ledet mindretallsregjering sammen med Miljöpartiet de gröna siden 2014, men nå faller Löfvens parti på målingene, skriver Aftonbladet.

I september er det riksdagsvalg i Sverige.

De siste månedene har det omstridte, ytre høyrepartiet Sverigedemokraterna (SD) opplevd økt popularitet, og er opp 4,9 prosentpoeng fra forrige måling.

Samtidig mister det nest største partiet Moderaterna 4 prosentpoeng. Dermed har de to partiene omtrent lik oppslutning på henholdsvis 20,5 og 20,6 prosent, og kniver om annenplassen bak Socialdemokraterna.

SD er blitt anklaget for å være et fascistparti og for å forpurre den offentlige debatten, blant annet etter de publiserte en valgdokumentar som forteller om Socialdemokraternas nazistiske historie.

Dahlberg forteller at denne sommerens skogbranner dreide den offentlige debatten fra innvandring til klima. Nå kan den imidlertid skifte tilbake igjen.

– Det er ikke enkelt. Det er en spesiell situasjon i Sverige. At 80 biler brant i natt er eksepsjonelt, og kom på et svært ubeleilig tidspunkt, sier han.

Høyresiden på fremmarsj

Valgforsker Henrik Ekengren Oscarsson ved Göteborgs universitet forteller at det har utviklet seg et tydelig skille i den svenske befolkningen de senere årene.

– De siste fem-seks årene har det vokst frem en veldig tydelig polarisering i synet på mangfold, globalisering, identitet, migrasjon og integrasjon, som gagner de aktører som tydeligst har posisjonert seg i spørsmålet, sier Oscarsson.

Han forteller at det svenske folket er blitt mindre positive til å ta imot flyktninger etter at regjeringen innførte en mer restriktiv innvandringspolitikk i 2015. Innvandring er en av de største kampsakene dette valget, sier han.

– I Sverige synes vi veldig ulikt om disse spørsmålene, og er ikke vant med å håndtere dem. 20 prosent liker SD, 80 prosent har veldig sterke antipatier mot partiet, sier han.

Dahlberg forteller at i tidligere år har det vært syv partier – «den svenske sjukløveren» – som gjorde alt for å motarbeide SD. Men nå er de vokst så store at de ikke lenger kan ignoreres. I tillegg appellerer innvandringspolitikken deres til velgerne.

– Sverige tar jo imot mange flyktninger og det har ikke fungert i det hele tatt. Så kritikken deres har vært rett gang på gang, sier han.

Sverigedemokraternas økte popularitet setter Löfvens parti i fare. I tillegg avviser statsministeren samarbeid med Moderaterna, som kunne vært redningen fra SD i regjering. Både Dahlberg og Oscarson tror imidlertid dette utfallet er usannsynlig.

– Målingene for SD spretter fra 17 til 27 prosent. Det er umulig å si hvor de lander. Sannsynligheten for at de blir et parti i regjering er ikke-eksisterende om man tar utgangspunkt i de koalisjonssignaler partiene sender til velgerne, sier Oscarson.

Wara: Ikke svenske tilstander

Justisminister Tor Mikkel Wara sier hendelsene i Sverige bekymrer ham, men at han heller ikke er overrasket.

– Sverige har satt inn en del grep litt sent, tror jeg. De har også hatt en vesentlig større opphopning av gettoområder med en mye mer ukontrollert innvandringspolitikk enn vi har i Norge, sa Wara til NTB tirsdag.

Han sier Norge foreløpig ikke har de samme utfordringene som i nabolandet.

– Vi har i Norge ikke svenske tilstander, vi har ingen no go-soner eller områder hvor det er farlig for politiet å gå, vi har ikke 300 skyteepisoder i året, og vi har ikke sett den type bilbrannutvikling i Norge ennå. Men jeg er bekymret for at vi kan få en type utvikling over tid som ligner på svenske tilstander, men vi har det ikke i dag, sier Wara til NTB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Hvem hadde trodd at Sylvi Listhaug ville ha så stor glede av presteregimet i Iran?
To personer tjener på Sandberg-avgangen, sier Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: