– Jeg stemte for venstresiden fordi jeg alltid har gjort det, sier funksjonær Silvia Mazzenga (56).

På en fortauscafe på Piazza della Repubblica – republikkplassen – i Roma klirrer det i kopper og bestikk. Innbyggere på vei til arbeid bestiller sin morgenkaffe. Utenfor regner det.

Etter de første målingene, er det fremdeles helt uvisst hvem som skal styre Italia etter søndagens valg. Mazzengas stemme gikk til Italias sittende regjeringsparti, Partito Democratico, som får 19,2 prosent på målingene.

– Nå går det dårlig for oss, men jeg håper og tror på en koalisjon med Silvio Berlusconi, sier Mazzenga.

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi (81) og hans parti Forza Italia er allerede i en høyrekoalisjon, men ingenting er avgjort. Det eneste som er sikkert denne morgenen, er at populistene fosser frem i dette valget.

Stemte høyreekstremistisk

– Vi trenger noen som vil endre Italia – en revolusjon, sier Fabrizio Rossi (39).

Han er en av byens 8000 drosjesjåfører. Rossi forteller at han søndag stemte for den høyreekstremistiske, fascistiske bevegelsen CasaPound.

– Arbeidsledigheten, den dårlige økonomien. Innvandringen. Jeg vil egentlig bare ha noe helt annet, sier han og rister på hodet.

– Det må være Italia før EU, ikke motsatt.

Målingene viser at høyrekoalisjonen, som består av de innvandringskritiske partiene Forza Italia, Lega og Fratelli d'Italia – sammen med Noi con l'Italia – får rundt 35 prosent av stemmene.

Femstjernersbevegelsen ser ut til å bli landets største parti, med rundt 32 prosent av stemmene.

Berlusconi kunne i sitt comeback i italiensk politikk ikke selv stille som statsministerkandidat på grunn av en skattedom, men er klarert fra 2019 og styrer i dag partiet Forza Italia i kulissene.

– Hva mener du om Berlusconi?

– Han er en fantastisk mann. Selv om tiden går, er han der, svarer Rossi.

Drosjesjåføren Fabrizio Rossi stemte høyreekstremistisk.
Drosjesjåføren Fabrizio Rossi stemte høyreekstremistisk. (Foto: Gunnar Lier)

Høy deltagelse

Det var fryktet at valgoppslutningen skulle bli dårlig under dette valget. Et resultat på 73 prosent deltagelse er godt i italiensk sammenheng.

For å danne regjering, må et parti eller en allianse ha minst 40 prosent av stemmen. Nå ligger det an til harde runder med forhandlinger.

Italia statsgjeld er blant de høyeste i Europa og veksten i økonomien er på et lavt nivå, tross bedring det siste året. Ledigheten blant unge under 24 år er skyhøye 31,5 prosent og over 11 prosent for befolkningen som helhet.

Bak disken på fortauskafeen på rebublikkplassen denne morgenen går praten høylytt om italiensk politikk. I kassen står Sara Carra (36), som stemte på Lega Nord. Hun oppgir en grunn bak den beslutningen.

– Det er for mange innvandrere her. (Vilkår)

Sara Carra synes det er for mange innvandrere i Italia og stemte deretter.
Sara Carra synes det er for mange innvandrere i Italia og stemte deretter. (Foto: Gunnar Lier)
Merete har testet 1000 viner
Vinmonopolet har sluppet en rekke nyheter. Vi har testet dem alle.
00:60
Publisert: