Det høyrepopulistiske, nederlandske partiet PVV, ledet av den kontroversielle politikeren Geert Wilders, gjorde et langt dårligere valg enn meningsmålinger tilsa bare få uker siden. På det meste hadde PVV en oppslutning på 36 seter i parlamentet på meningsmålingene, men etter at nær alle stemmene er talt opp etter onsdagens valg ligger partiet an til å få 20 seter. 

Wilders hadde lovet en populistisk revolusjon, og hans skepsis til innvandrere og EU gjorde at hans oppslutning førte til frykt for EUs fremtid. Han har erklært nederlag i valget.

Da de første valgmålingene ble publisert og tydet på nederlag for Wilders onsdag kveld skjøt euroen fart mot en rekke valutaer, og ligger på det høyeste nivået mot den amerikanske dollaren siden begynnelsen av februar. 

Ser mot Frankrike og Europa

I en oppdatering torsdag morgen peker Nordea Markets på at Europa-vennlige partier vant frem og at valgresultatet blir et «lettelsens sukk» for finansmarkedene. Men fremover er det knyttet stor spenning til hvordan de franske høyrepopulistene i Nasjonal Front og deres leder Marine Le Pen vil gjøre det i valget om en måneds tid. 

– Et lettelsens sukk for finansmarkedene – for en kort stund, skriver Nordea Markets-analytikerne Jan von Gerich og Holger Sandte i oppdateringen. 

Le Pen har, som Wilders og PVV, ønsket å bytte ut euroen og åpnet for å forlate EU. 

– På nær sikt vil det nederlandske resultatet trolig roe ned bekymringene for Marine Le Pens vinnersjanser. Likevel, det franske valget er en mer enn en måned unna, og den så langt svært fargerike valgkampen har potensial til å overraske mye mer, heter det i oppdateringen. 

I en oppdatering omtaler den britiske storbanken Barclays de foreløpige valgresultatene slik:

«Det tyder på at fremveksten av populisme og fragmentering er blitt begrenset, og lover godt for valgene som kommer i Europa». 

I tillegg til det franske valget skal tyskerne til valgurnene senere i år og Italia nærmer seg gjenvalg etter det politiske kaoset i landet – muligens allerede i 2017. 

Høyrepopulistisk bølge

Wilders og PVV representerer en vestlig bølge av høyrepopulisme som så flertallet av briter stemme for å forlate EU og amerikanere for å få Donald J. Trump som president. Den høyrepopulistiske bølgen er i Europa bygget på sterk innvandrerskepsis, skepsis til euroen og EU som institusjon. Både Wilders og lignende partier i andre land har ønsket å forlate euroen og gjennomføre folkeavstemninger for å forlate EU.  

Da han avga sin stemme onsdag sa Wilders at han så på valget som en seier uansett.

– Det ville ikke være en fiasko, fordi jeg tror vi har satt vårt spor på valget så langt. Alle snakker om temaene vi har hatt og vi har ikke hatt så mue makt på fem år, men vår innflytelse økte for hver dag, sa han til tv-kanalen ITV.

Seier for statsministeren

Landets sittende statsminister, Mark Rutte, som leder det sentrum-høyreorienterte Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD), har tidligere lovet at Wilders aldri skulle bli statsminister i landet. 

I februar skrev han følgende på Twitter: «Null prosent, Geert. NULL prosent. Det. Vil. Ikke. Skje.», som svar på muligheten for at Wilders skulle lede landet. 

– Det ser ut til at VVD blir det største partiet for tredje gang på rad. I natt skal vi feire litt, sa Rutte under sitt partis valgvake, ifølge NTB.

– Dette er en kveld da Nederland, etter brexit, etter det amerikanske valget, sa «stopp» til en feilaktig type populisme, la han til.

Valgoppslutningen var på 81 prosent. Det er seks prosentpoeng mer enn ved forrige valg og høyeste oppmøte på 30 år.

Rutte ligger nå an til å lede an i koalisjonssamtaler. Wilders og PVV har åpnet for å delta i koalisjoner med andre partier, men alle de nederlandske partiene har enn så lenge nektet for å ville være med på dette. 

De partiene som har gjort det best i valget utenom VVD er Grønne Venstre, Groenlinks, som mer enn firedobler antall seter til 14 i det nederlandske parlamentet etter valget og Kristendemokratisk Apell (CDA) og Demokratene 66, som ligger an til å bli de delt tredje største partiene med 19 seter hver. 

Internasjonale gratulasjoner

Frankrikes president, sosialisten François Hollande, sa følgende i en uttalelse torsdag morgen:

«En klar seier over ekstremismen. Verdiene åpenhet, respekt for andre og tro på Europas fremtid er eneste virkelige måten å møte de nasjonalistiske impulsene og isolasjonismen som ryster verden.»

Den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault fulgte opp med å si at valgresultatet er bra for et «sterkere Europa».

Presidenten i Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker, gratulerte Rutte med en «klar seier» gjennom en talsperson og kalte det «en stemme for Europa, en stemme mot ekstremister», ifølge The Guardian.

Det samme gjorde den tyske statsministeren Angela Merkel, som ifølge en talsperson gratulerte Rutte over telefonen.

– Jeg ser frem til å jobbe med deg som venner, naboer og europeere, sa hun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Syv favoritter fra MC-messen
Se de hotteste nyhetene på to hjul denne våren.
09:36
Publisert: