Opptellingen etter det britiske valget er fortsatt ikke over. De siste prognosene viser at De konservative partiet ikke vil få flertall. Ifølge BBC-målingen som kom like etter klokken 06.00 norsk tid mangler de åtte plasser for å få flertall med 326 plasser.

Labour, ledet av Jeremy Corbyn, lå an til å få 262 seter i parlamentet, 30 flere enn i dag, ifølge den samme målingen.

Bommerangvalg

Tidligere visestatsminister Nick Clegg, som satt i koalisjonsregjering fra 2010 til 2015, mistet plassen til en Labour-kandidat. Financial Times karakteriserer dette som «det største sjokket så langt».

– Den som lever ved sverdet, skal dø ved sverdet, sa Clegg til BBC.

– Jeg har aldri unngått politiske valg. Jeg har alltid forsøkt å stå ved de liberale prinsiplene jeg tror på, sa Clegg tidlig fredag morgen.

Clegg sa sent torsdag kveld til fjernsynskanalen ITV at det er helt utelukket at Liberaldemokratene vil etablere en koalisjon med De konservative.

– Tim Farron (Liberaldemokratenes leder, red anm.) er fundamentalt uenig i Brexit-strategien som statsminister Theresa May har utformet og som er godkjent av Labour-leder Jeremy Corbyn, sier han.

Han karakteriserer Mays beslutning om å skrive ut nyvalg som en «boomerangvalg».

– De konservative så på dette som en kroning. Nå er det klart at det kommer til å bli en stridskonkurranse.

– Verste som kan skje

Det britiske pundet har falt mot de største valutaene i løpet av natten. London-børsen ligger an til å åpne lavere. Markedene frykter et «hung parliament» hvor ingen har flertall.

«Det er ingen tvil om at dette er det verste som kan skje. Vi har sagt at det vil utløse maksimalt kaos hvis De konservative får mellom 290 til 325 plasser. Dette er en gråsone hvor det ikke er nok til konservativt flertall, men heller ikke nok til å få på plass en stabil Labour-koalisjon», skriver finansinstitusjonen ING i en rapport.

Partileder Nicola Sturgeon i Det skotske uavhengighetspartiet SNP karakteriserer valgresultatet som en katastrofe for statsminister Theresa May.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er antakeligvis sperregrensa som avgjør hvem som blir statsminister i Norge
Slik fungerer sperregrensen
02:55
Publisert: