Utmeldelsen fra EU ligger an til å dominere det kommende parlamentvalget i Storbritannia. Statsminister Theresa May ligger an til å gjøre et brakvalg i juni dersom hun får britiske velgere til å tro på sin brexit-visjon. På en pressekonferanse i London tirsdag annonserte May et fremskyndet valg 8. juni i år.

– Det synes å være strategisk klokt valg som vil kunne gi May et forsterket mandat og arbeidsro i brexit-forhandlingene, sier førstelektor og Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til DN.

Han mener May i dag ligger an til å gjøre et godt valg i juni, men advarer mot skråsikkerhet.

– Det er så mye som kan skje at vi må være forsiktig med å være skråsikre, sier han.

May begrunnet beslutningen med at det er motstand mot hennes brexit-strategi fra andre partier og at det bør være «samhold i Westminster», og viser til det tradisjonelle navnet på det britiske parlamentet.

– Det burde være samhold i Westminster, men det er det ikke, sa statsministeren under pressekonferansen.

Brexit-generalene i trøbbel

Det høyrevridde partiet Ukip, UK Independence Party, var i fronten av brexit-kampanjen og fikk økt nasjonal oppslutning for sin harde innvandrings- og muslimkristiske retorikk er i dyp trøbbel. Etter at den såkalte «brexit-generalen» Nigel Farage gikk av som partiets leder i november har Ukip slitt med å stable på plass en stabil politisk ledelse i partiet – og har mistet mye av oppslutningen selskapet hadde på høyden av brexit-debattene i Storbritannia.

Mange av de kraftigste brexit-tilhengerne har gitt sin oppslutning til May og de konservative, ettersom hun har tatt en hard linje mot EU og gjentatte ganger uttalte at «brexit betyr brexit» – som mange tolker dit hen at May søker mer mot en hard enn myk brexit.

Bratberg har derfor liten tro på noe comeback for Ukip i valget.

– Ukip er skubbet ut på sidelinjen i britisk politikk. Jeg har vanskelig for å se at de kan mobilisere noe, sier han.

Ukip-leder Paul Nuttall reagerer med å kalle May beslutning om gjenvalg kynisk.

– Vi ønsker parlamentsvalget velkommen, men vær sikker – det er drevet av Labours åpenbare svakhet, ikke av hva som er best for landet, skriver han på sin personlige Twitter-konto.

I en kommentar på partiets Twitter-side skriver han følgende:

«Vi er midt oppe i brexit-forhandlinger, så dette valget vil være en perfekt mulighet for de 52 prosentene å stemme på Ukip – det eneste partiet som er helhjertet opptatt av en kjapp og effektiv brexit.», og viser til de 52 prosentene som stemte for brexit i fjorårets folkeavstemning.

Krangel med Skottland

Skottland er ifølge Bratberg en av fallgruvene for May frem mot valget i juni.

Skottland stemte mot brexit, og har i de siste ukene og månedene vært i tøffe diskusjoner med May og hennes regjering om Skottlands fremtid i unionen. Skottlands øverste politiske leder, førsteminister Nicola Sturgeon, ønsker å gjennomføre en folkeavstemning for å stemme over selvstendighet fra Storbritannia og dermed muligheten for fortsatt EU-medlemskap.

– Territorielle skillelinjer vil bli aktualisert i det kommende valget. Det vil ikke bli noe valgskred for de konservative i Skottland, slår Bratberg fast.

May har i lang tid vært svært kritisk til en slik avstemning, og tonen mellom de to har til tider vært konfronterende. Sturgeon tvitret like etter Mays pressekonferanse tirsdag at de konservative «ser en mulighet til å flytte Storbritannia mot høye, tvinge gjennom en hard brexit og innføre dypeere kutt. La oss stå opp for Skottland.», fulgt opp av emneknaggen #GE17, som står for «General Election 2017», altså det kommende valget i juni.

En såkalt «hard brexit» er betegnelsen på et brudd med EU som fører til et sterkere skille mellom EU og Storbritannia. En såkalt myk brexit innebærer at Storbritannia fortsatt blir en del av EUs indre marked.

Ellers i Storbritannia kommer følgende reaksjoner:

  • «Mrs. May har annonsert et britisk parlamentsvalg. Sinn Féin er klar for det! Enda en mulighet til å stemme mot Brexit og for progresjon», skriver Gerry Adams, leder for det irske partiet Sinn Féin, på Twitter.
  • «Dette viser hvor mye Theresa May bryr seg om vår fredsprosess når hun kaller inn til valg midt oppe i samtaler», skriver leder Colum Eastwood for det nord-irske partiet Social Democratic and Labour Party i en twittermelding, og sikter til Brexit-forhandlingene mellom Storbritannia og EU.

Motstanderne sliter

Under pressekonferansen viste May blant annet til at det britiske Labour-partiet har truet med å stemme mot den endelige brexit-avtalen og motstand fra det skotske nasjonalistpartiet og liberaldemokratene. Det er de konservative og Labour som tradisjonelt er de to, store partiene i Storbritannia.

– Hvis det ikke blir et valg nå vil det politiske spillet fortsette, sier hun.

Det britiske arbeiderpartiet, Labour, har i lang tid slitt med synkende oppslutning på meningsmålingene samtidig som deres kontroversielle leder, Jeremy Corbyn, klamrer seg til makten i en innbitt intern maktkamp i partiet. Meningsmålinger viser at oppslutningen til partiet er på rekordlave nivåer med en oppslutning på 23 prosent – 21 prosentpoeng bak Theresa May og hennes konservative parti. Det er den største ledelsen over Labour på 30 år.

– Labour er i en miserabel tilstand, med interne splittelser og en upopulær partileder. Det er usikkert hva Labour kan gjøre i valget og hva slags oppslutning de klarer å mobilisere, sier Bratberg.

Lederen i Labour-partiet, Jeremy Corbyn, kom nylig kommet med en uttalelse om Mays valgbeslutning:

«Jeg ønsker velkommen statsministerens avgjørelse om å gi det britiske folk en sjanse til å stemme for en regjering som vil sette flertallets interesser først. Labour vil tilby landet et effektivt alternativ til en regjering som ikke har klart å gjenoppbygge økonomien, levert fallende levestandarder og skadende kutt i våre skoler og helsevesen. I de siste par ukene har Labour lagt frem politikk som vil gi et klart og troverdig valg for landet. Vi ser frem til å vise hvordan Labour vil stå opp for det britiske folk.»

Liberaldemokratene maner til kamp

Liberaldemokratenes leder, Tim Farron, kommer med følgende uttalelse etter Mays uttalelser:

«Hvis du vil unngå en katastrofal hard brexit. Hvis du vil beholde Storbritannia i EUs indre marked. Hvis du vil ha et Storbritannia som er åpent, tolerant og samlet, er dette din sjanse», sier han i en uttalelse til potensielle velgere frem mot valget i juni.

Bratberg tror Liberaldemokratene kan utgjøre nok en fallgruve for May i det kommende valget. De konservative tok mange av partiets velgere under det forrige parlamentsvalget i 2015, men Bratberg anslår at mange som ønsker en myk brexit eller ingen brexit vil kunne se til Liberaldemokratene i kjølvannet av Mays harde brexit-retorikk.

– Liberaldemokratene kommer ganske sikkert til å gjøre et betydelig innhugg i de konservatives oppslutning. Blant de 48 prosentene som stemte for fortsatt EU-medlemskap har liberaldemokratene potensial til å hente mange stemmer, sier han. (Vilkår)

Mazdas bestselgende cabriolet i Norgesversjon
Mer sportsbil enn før - DN har testet Mazda MX-5 RF.
00:49
Publisert: