For å sikre De konservative et sterkere mandat utlyste May nyvalg i april. Partiet ble størst også i dette valget, men mistet sitt flertall i parlamentet. Dermed har valget blitt et stort nederlag for May, og både eksperter og politikere tror hun kan bli erstattet. Dette til tross for en melding fra BBC om at May ikke har noen intensjon om å trekke seg.

Labour-leder Jeremy Corbyn krever at hun trekker seg, mens flere av Mays partifeller har fortalt The Guardian at hun må ut.

Spørsmålet er dermed hvem som eventuelt tar over statsministerembetet etter May, som har slitt stort under kampanjen før valget. Utenriksminister Boris Johnson har vært en av de fremste figurene i kampen for å få Storbritannia ut av EU, og blir av mange sett på som en favoritt. 

Tror ikke på Johnson

Førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-kjenner, Jan Erik Mustad, synes det er vanskelig å spå hvem som kan ta over. Men han er usikker på om Johnson er den som eventuelt vil få makten. 

– Jeg tror ikke Boris Johnson ligger an til å bli leder foreløpig, sier han.

– Det er vanskelig å si før May eventuelt har trukket seg. Da kommer det etter hvert kandidater, men hun må få lov til å fordøye resultatet med EU-forhandlingene nært forestående, i tillegg til at hun må få på plass en regjering, sier Mustad.

The Financial Times trakk frem Johnson som favoritten til å bli ny statsminister, men pekte også på flere andre konservative politikere. Finansavisen tror også på innenriksminister Amber Rudd, som har vært en av de mest profilerte politikerne i valgkampen. 

Theresa May sammen med sin mulige erstatter Amber Rudd. 
Theresa May sammen med sin mulige erstatter Amber Rudd.  (Foto: OLI SCARFF/AFP/NTB Scanpix)

Deretter peker de på brexit-minister David Davis og forsvarsminister Michael Fallon. Førstelektor ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Storbritannia-ekspert, Øivind Bratberg, ser ingen klar kandidat til å overta for May. 

– Det er vanskeligheter ved alle. Rudd er populær, moderat og med en voksende profil, men hun har kort fartstid i partieliten, og det ville vært et brått sprang. Johnson har en veldig folkelig appell, samtidig som det er mye kritikk mot han internt i eliten av partiet. Fallon og Davis har en del fartstid, men Davis har vært for krass når det gjelder brexit til å kunne være en samlende figur, mens Fallon ikke har noen tydelig offentlig profil. 

Overraskelsen Corbyn

Leder for Labour, Jeremy Corbyn, var dømt nord og ned før valget, men overrasket stort ved å ta majoriteten fra det konservative partiet. De endelige resultatene var bedre enn det mange i partiet hadde turt å håpe på.

Med et såkalt «hung parliament», der ingen av partiene har rent flertall, vil De konservative kunne danne en mindretallsregjering. Men natt til fredag var det likevel flere som utropte den politiske ringreven Corbyn som statsministerkandidat. 

– Jeremy Corbyn er nå oddsfavoritten til å bli ny statsminister, skrev the Telegraph grytidlig fredag morgen. Samtidig skrev avisen at markedene meldte at Boris Johnson sannsynligvis tar over som leder for det konservative partiet etter May. Ikke lenge etter skrev the Telegraph at Johnson var blitt oddsfavoritten. 

– Jeremy Corbyn har skapt en sensasjon. Han ville blitt en god statsminister, skrev kommentatoren Owen Jones i The Guardian.

Corbyn overrasket stort, og noen tror han nå blir statsminister. 
Corbyn overrasket stort, og noen tror han nå blir statsminister.  (Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/NTB Scanpix)

Bratberg tror det er mulig for Labour å sette sammen en koalisjon med Corbyn som statsminister, men er usikker på hvordan en slik regjering ville fungert. 

– Det vil være en mindretallsregjering enten det blir De konservative eller Labour som får sjansen. Labour har gjort så store fremskritt at de kan klare å samle en slags regnbuekoalisjon av andre partier, men det er vanskelig å se for seg hvordan det er en langsiktig og stabil løsning, sier han. 

Kan gå flere veier

Som det største partiet vil De konservative først få muligheten til å danne en mindretallsregjering. Mange både i og utenfor partiet mener at en slik regjering vil trenge en annen statsminister enn May. 

Ekspert Jan Erik Mustad er usikker på hva slags kandidat De konservative eventuelt vil velge om hun trekker seg.

– Det er vanskelig å si hvordan det konservative partiet ser på dette. Det kan bli både en brexit-kandidat eller noen som er mer moderat. Enn så lenge holder May seg i sin posisjon.

Ekspert Jan Erik Mustad synes det er vanskelig å spå hvem som tar over før May eventuelt trekker seg. 
Ekspert Jan Erik Mustad synes det er vanskelig å spå hvem som tar over før May eventuelt trekker seg.  (Foto: Henden, Harald/VG/NTB Scanpix)

Mustad understreker at siste melding fra Storbritannia, er at statsministeren ikke har noen intensjon om å trekke seg med det første. 

– Vi må avvente og se hvordan dette utvikler seg utover dagen, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Det er antakeligvis sperregrensa som avgjør hvem som blir statsminister i Norge
Slik fungerer sperregrensen
02:55
Publisert: