– Valget er på et vis både gode og dårlige nyheter for markedsaktiviteten. Den gode nyheten er at en hard Brexit er mindre sannsynlig, og den dårlige nyheten er at det kan bli ytterligere forsinkelser i forhandlingene og det er generelt en mer uavklart politisk situasjon, skriver Røsås i en epost til DN. 

Etter valget i Storbritannia er det mye som er usikkert. De konservative mistet sitt flertall etter at statsminister Theresa May skrev ut nyvalg for å gjøre partiet sterkere, og hennes posisjon er nå truet. Flere tror hun blir erstattet som statsminister, mens De konservative nå ser ut til å sette sammen en ny mindretallsregjering, ifølge BBC.

Ole Henrik Wille er partner ved Wikborg Reins London-kontor, og tror også Brexit-prosessen nå blir mer kaotisk. 

– Forhandlingene blir vel muligens enda mer uoversiktlige. En av grunnene til valget var vel for regjeringen å slippe å forholde seg til Labour i Brexit-forhandlingene, men nå vil jo de ha større påvirkning, sier han.  

Wille sier videre at valgresultatet muligens kan sørge for et fall i pundet på kort sikt. 

– Det er vanskelig å si hvordan dette vil slå ut på markedene. Det er vel allerede en del usikkerhet knyttet til Brexit, høringen i USA og så videre, så det har kanskje ikke så mye å si. 

Advarsel fra EU-topp

Midt oppe i dette må britene forhandle om hvordan de skal forlate EU. EU-president Donald Tusk advarte britene på Twitter mot å bruke for lang tid på å begynne Brexit-forhandlingene. 

– Vi vet ikke når Brexit-samtalene starter. Vi vet når de må slutte. Gjør deres beste for å unngå «ingen deal», som et resultat av «ingen forhandlinger», skrev Tusk. 

Røsås synes det er uklart hvordan britene vil gå frem i Brexit-forhandlingene etter valget. 

– Situasjonen var langt fra avklart før dette valget, men det kan hevdes at det nå er enda mer usikkert hvordan forhandlingene vil forløpe. De formelle forhandlingene skulle starte i andre halvdelen av juni, men det er et spørsmål om det nå er realistisk. 

Han sier også at mange tror valgresultatet kan bety at det ikke blir noen hard Brexit.

– Noen mener også at det har blitt mer usikkert om det overhodet vil bli noen Brexit.

– Klokken tikker for Theresa May

Annet i fokus i valgkampen

Grunnen til at May utlyste nyvalget var å styrke De konservative før Brexit-forhandlingene, mens det nå ser ut til å ha en motsatt effekt. Imidlertid sier Røsås at valgkampen ikke handlet så mye om EU-forhandlingene. 

– De konservative klarte aldri å kommunisere noen klar plan for hvordan de konkret ville angripe forhandlingene og hva de ønsket å oppnå. 

– Valgkampen dreide seg faktisk mindre om Brexit og etter hvert mer om klassiske nasjonale saker som skatter, offentlige helsetjenester og skoler. På disse sakene har Labour vært gode til å styre debatten, og Theresa May har gjort noen dårlige grep.

Spesielt Mays forslag om redusert støtte til skolene og den omstridte nye eldrepolitikken, med «dementia tax», har vært tapersaker for May, tror Røsås. Ole Henrik Wille i Wikborg Rein synes valgkampen har virket litt dårlig regissert fra De konservatives side. 

Han reagerer også på at May ikke ville møte Corbyn til debatt. 

– At hun nektet å stille opp i debatt fremstår også som rart. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nato-sjefen: – Terror har blitt en alvorlig trussel for oss alle
Jens Stoltenberg turnerer Amerika for å bygge opp det Donald Trump river ned.
01:44
Publisert: