Statsminister Theresa May og De konservative endte opp som det største partiet etter parlamentsvalget i Storbritannia, men uten et flertall. May står dermed igjen som valgets store og overraskende taper.
Resultatet er et kraftig valgnederlag for May, som i april utlyste nyvalg for å sikre seg et enda sterkere mandat med flere seter i parlamentet.
– Dette er et massivt problem for De konservative og Theresa May, som i løpet av kort tid går inn i forhandlinger med EU. May vil nå komme under et enormt press. Partiet vil muligens vurdere å bytte ut partilederen, sier professor Matthew Goodwin ved Kent University, ekspert på britisk politikk.
Goodwin møtte DN natt til fredag på valgvake hos LSE (London School of Economics and Political Science) hvor jubelen sto i taket da den første valgmålingen viste at De konservative mister flertallet.
– Klokken tikker for Theresa May. May er svekket, og det kan føre til at Boris Johnson (utenriksministeren, red.anm.) tar over som etterfølger før sommeren er over, sier Goodwin.
– De neste 10–15 årene blir kritiske for StorbritanniaCorbyn ber May trekke seg
Partileder Jeremy Corbyn i Labour ga tommel opp og smilte fra øret til øret da han møtte reportere grytidlig fredag morgen og ba May om å trekke seg.
Mays administrasjon har sagt at hun ikke kommer til å trekke seg, ifølge Sky News.
Corbyn har all grunn til å være fornøyd med egen innsats, målingene som kommer overgår selv partiets beste scenarioer.
– En mindretallsregjering med De konservative i front, blir det mest sannsynlige utfallet, men vi er ikke vant til mindretallsregjeringer her i Storbritannia. Det er ikke som Skandinavia der dette er ganske vanlig, sier Tim Bale, professor ved Queen Mary, University of London til DN, som også var på LSEs valgvake natt til fredag.
Det May og De konservative fryktet, nemlig et «hung parliament», der ett parti alene ikke får flertall i parlamentet, er nå situasjonen i Storbritannia. For at ett parti skal få rent flertall, måtte det ha kapret 326 seter.
Prognosene fra BBC fredag morgen – da bare rundt 15 valgkretser gjenstod å telle – viste at De konservative ville ende med drøyt 315 seter i parlamentet.
Det betyr at De konservative må inngå allianser med mindre partier. Det anses som helt utelukket at Liberaldemokratene vil bli et samarbeidspartiet for May, noe de tidlig også avviste på Twitter natt til fredag. Det er en mulighet for at det skotske uavhengighetspartiet SNP kan være villig til å inngå samarbeid.
I april, da May utlyste nyvalg, ledet De konservative soleklart på meningsmålingene med så mye som 20 prosentpoeng foran Labour.
De siste ukene og dagene viste målingene at May hadde mistet det solide overtaket over Corbyn, men ingen plukket opp at det skulle gå så dårlig med De konservative. Ifølge de siste meningsmålingene før valget, ledet May med mellom ett og tolv prosentpoeng over Corbyn og Labour.
Spår nyvalg
Kan Jeremy Corbyn ende opp som britenes statsminister? Nei, ifølge professor Matthew Goodwin.
— Det kommer ikke til å skje. Det største partiet vil danne en mindretallsregjering, og så tror jeg det kommer et nyvalg, sier Goodwin.
— Hva er sjansen for et nyvalg?
— Veldig høye, jeg vil anslå at det er 75 prosent sannsynlig, svarer Goodwin.
Han får støtte fra kollega Tim Bale:
— Jeg tror sjansen for at det skjer, er ganske stor faktisk. Hvis det blir en mindretallsregjering, tror jeg vi får et nytt valg innen ett år, sier Bale.
Britene har gått til urnene tre ganger i løpet av de siste to årene, først parlamentsvalg i 2015, folkeavstemningen om brexit i 2016 og torsdagens parlamentsvalg.
— Vil gjøre forhandlingene svært vanskelig
Brexit – britenes utmelding av EU – har vært en av de viktigste diskusjonene under valgkampen. May utlyste nyvalget for nettopp å sikre seg et sterkere flertall i parlamentet før forhandlingene med EU.
May møter EU i brexit-forhandlinger 19. juni.
Spørsmålet nå er om det blir May som faktisk møter opp, eller om hun byttes ut allerede før den tid.
— Det er nok for tidlig for De konservative å erstatte May allerede før forhandlingene starter. Det blir også vanskelig for De konservative å holde et nytt valg over partileder, slik at det trolig blir en som partiet enes om, men hvem skulle det være? Hvis jeg tvinges til å si hvem det skulle bli, foreslår jeg David Davis, brexit-ministeren, sier Bale.
— Hva med Boris Johnson?
— Boris Johnson har ikke gjort det spesielt bra det siste året. Jeg er ikke sikker på om han fortsatt har den magien han pleide å inneha overfor velgerne, svarer Bale.
— Hvordan vil et «hung parliament» påvirke brexit-forhandlingene?
— Det vil gjøre forhandlingene svært vanskelig, fordi EU trenger å vite hvem Storbritannias regjering er, men den kan endres i løpet av få måneder, svarer Bale.
— Hvor kaotisk kan det bli?
— De vil forsøke å gjøre det beste ut av dette, det er tross alt Storbritannia som står bak, ikke bare De konservative. Labour sier det er forpliktet til brexit, men 95 prosent av partiets statsråder er mot brexit, svarer Bale.
«Naken og alene»
Under valgkampen forsøkte May å skremme britene med å si at partileder Jeremy Corbyn i Labour vil gå «naken» og «alene» i forhandlingene med EU.
May tilhører dem som ønsket å bli værende i unionen, men om en drøy uke må hun altså kjempe hardt for å få en så god exit-avtale som mulig med EU.
51,9 prosent av britene stemte 23. juni i fjor at Storbritannia skal forlate EU. 48,1 prosent ønsket å bli værende i unionen.
Tøffere tone etter terrorangrep
Dersom hun blir sittende får May nok å gjøre i ukene og månedene som kommer med brexit-forhandlinger og terrorbekjempelse.
Storbritannia er blitt rammet av tre terrorangrep på tre måneder, to av dem under valgkampen:
22 mennesker ble drept under terrorangrepet i Manchester forrige måned, deriblant flere barn. Lørdag kveld ble minst åtte mennesker drept i et terroranslag mot London Bridge og Borough Market.
Etter terrorangrepet på London Bridge og Borough Market lørdag kveld, holdt May en tale der hun sa at «nok er nok». Tirsdag fulgte hun opp med å si at De konservative vil vurdere deportasjon av personer politiet mistenker kan begå terrorangrep i Storbritannia.
Det vil i så fall være et brudd på internasjonale menneskerettigheter, men disse lovene foreslår May å endre, slik at Storbritannia kan få sendt tilbake personer til landet de opprinnelig kommer fra.
– Hvis jeg velges som statsminister torsdag, kan jeg fortelle dere at dette vitale arbeidet starter fredag, sa May tirsdag, ifølge The Telegraph.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.