– Det er stor sjanse for at Löfven får nok støtte. Den vanskelige politiske høsten tar dermed slutt 18. januar, sa talmann Andreas Norlén, leder av den svenske Riksdagen, i nominasjonen til nasjonalforsamlingen onsdag ettermiddag.

Sverige har vært i en politisk hengemyr etter valget 9. september. Onsdag så striden mellom partiblokkene ut til ha blitt midlertidig avgjort av Sveriges fjerde største parti.

Da meddelte Vänsterparti-leder Jonas Sjöstedt at partiet «under tvil» vil slippe til Stefan Löfven som statsminister i en ny periode. Löfven skal stemmes over kommende fredag, bekrefter Norlén.

Passiv støtte

Støtten fra Vänsterpartiet er passiv, som betyr at partiet vil legge ned sine stemmer, og ikke stemme imot Löfven. En statsminister er avhengig av å ikke få flertallet i Riksdagen imot seg i en avstemming.

– Vår avgjørelse betyr at Löfven kan tiltre som statsminister. Det betyr ikke at vi støtter regjeringsprosjektet. Vi er skuffet over hvor mye høyrepolitikk Stefan Löfven vil tillate. Vi vil være i venstreopposisjon, sier Sjöstedt.

Han peker på at alternativet hadde vært en høyrestyrt regjering, der Sverigedemokraterna «holder i taktpinnen».

Etter fem måneder med uvisshet, inngikk Löfvens regjering – bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet – et blokkoverskridende samarbeid med Liberalerna og Centerpartiet fra den borgerlige Alliansen. Målet var å holde Sverigedemokraterna på høyresiden unna makten.

Kan fortsatt felle regjeringen

Kvartetten trengte støtte fra et ekstra parti for å ikke lide nederlag i statsministeravstemningen, og satte sin lit til Vänsterpartiet. Den blokkoverskridende samarbeidsavtalen inneholdt derimot en klausul om at Vänsterpartiet ikke skulle få innflytelse i mandatperioden.

– Den klausulen er i praksis historie. Det går ikke an å fjerne oss, sier Sjöstedt onsdag.

Han sier han har kommet til enighet med Löfven om samarbeid dem i mellom. Partilederen vil ikke fortelle hva som står i avtalen, utover at de er sikret garantier for at reformer mot sosial ulikhet blir stående eller gjeninnført.

Samtidig stiller han krav til regjeringen:

– Fremmer en ny regjering forslag som angriper arbeidernes rettigheter, eller vil innføre regler rundt markedsleie, forsvinner vår støtte. Da vil vi også være klare til å felle dem, sier Sjöstedt.

Sveriges boligmarked er mer offentlig regulert enn i Norge. Vänsterpartiet frykter at nye regler rundt markedsleie som setter huseiere i større stand til å skru opp utleieprisene, vil føre til at flere mennesker vil stå uten bolig.

Opposisjonsleder: – En absurd regjering

Moderaternas leder Ulf Kristersson, som styrer det største partiet i den borgerlige Alliansen, mener de «frafalne» sentrumspartiene er blitt lurt i en felle. Kristersson har, i likhet med Löfven, blitt stemt ned som statsminister i Riksdagen tidligere.

– Löfven har garantert Sjöstedt innflytelse, og Centerpartiet og Liberalerna er blitt lurt inn i et samarbeid som støttepartier. Dette er en absurd regjeringsdannelse, sa Kristersson til pressen.

Kristdemokraterna er det andre gjenværende partiet i Alliansen. Partileder Ebba Busch Thor mener fremtiden ikke ser spesielt lysere ut, selv om regjeringsspørsmålet ser ut til å gå mot en løsning.

– I praksis har Löfven skapt en fempartiallianse, og løftet om at Vänsterpartiet ikke skulle få innflytelse er allerede brutt. Det finnes ingen retning eller plan for hvor Sverige skal videre. Det er en stor risiko for at landet vårt mister fotfestet, sier hun til SVT.

Fredag er det planlagt statsministeravstemning, den tredje av fjerde mulige før Sverige risikerer nyvalg. Stefan Löfven har uttalt at han er klar for å bli stemt over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang om brexit: Sannsynlig at de utsetter utsettelsen
DNs Kjetil Wiedswang og tidligere Høyreleder Jan Petersen om kveldens avstemning i parlamentet.
04:48
Publisert: