– Vi vil gjøre som Norge og leie fengselsplasser i andre land, sier Jimmie Åkesson foran pressekorpset som er samlet i Riksdagen.

Håret er finkjemmet i en glatt sleik, skjorten er lyseblå og blazeren mørkeblå. I den ene brystlommen har han dandert et rødt tørkle.

Ved siden av står fire menn med både samme frisyre og klesstil som Sverigedemokraternas partileder. Sammen skal de legge frem partiets valgmanifest eller «kontrakten med velgerne» som Åkesson kaller det.

Han har nettopp kommet fra intervju med svenske P3, der han kalte radiokanalen «en venstreliberal smørje» og sa at han hadde lagt den ned hvis han hadde vært sjef.

Nå er han derimot preget av kjølig ro, mens han presenterer tall og statistikk for å bevise at det høyreorienterte og innvandringskritiske partiet kan gjøre landet til et bedre sted.

Gode meningsmålinger

En halvtime senere møter DN han innerst i Nybroviken midt i Stockholm sentrum, der han gjør seg klar til å delta på et folkemøte.

Foruten fengselsplasser i utlandet, henter Åkesson fra Norge inspirasjon hos Fremskrittspartiet.

– Det er forskjeller og likheter, men jeg synes det er interessant at et parti som ofte sammenlignes med oss har klart å sitte i regjering og bli gjenvalgt. Partier som kritiserer innvandringspolitikk, pleier ikke å klare å sitte i regjering. Fremskrittspartiet er et utmerket eksempel på at det går. De er et parti som vil ta ansvar for Norge, sier han.

Sverigedemokraterna har hatt en forrykende utvikling på meningsmålingene de siste årene. I 2014 gjorde de et rekordvalg og fikk nesten 13 prosent av stemmene. Når det gjenstår knappe to uker til valget ligger de an til å få rundt 20 prosent av stemmene.

– Det ser bra ut for oss, men historisk har vi gjort det bedre enn på meningsmålingene. Mye tyder på at vi kommer til å gjøre et stort valg. Vi kommer til å utfordre Socialdemokraterna og Moderaterna om å bli det største partiet. Jeg tror vi kan bli størst nå, og hvis det ikke skjer kommer det til å skje ved neste valg, sier Åkesson.

«Partiene må snakke med oss»

Til tross for at Sverigedemokraterna puster de etablerte partiene i nakken, har det lenge vært en felles enighet i svensk politikk å ikke gi dem innflytelse. Både venstresiden ledet av Socialdemokraterna og høyresiden ledet av Moderaterna har nektet å samarbeide med partiet.

Det betyr at landet er delt i tre, sterke blokker uten flertall.

– Hvordan skal dere få gjennomslag for politikken deres når ingen vil samarbeide med dere?

– Det er velgerne som bestemmer hvem som får gjennomslag. Hvis vi blir et stort parti kommer vi til å få gjennomslag for våre viktigste saker. Det ligger an til å bli vanskelig å bygge en regjering etter valget, og da må de andre partiene snakke med oss.

Jimmie Åkesson, partileder i Sverigedemokraterna, deltok på et valgmøte i Stockholm onsdag. Foto: Gorm K. Gaare
Jimmie Åkesson, partileder i Sverigedemokraterna, deltok på et valgmøte i Stockholm onsdag. Foto: Gorm K. Gaare

Åkesson mener Sverigedemokraterna har potensial til å være et parti som får 30 prosent av stemmene.

– Opinionen har alltid vært til stede for vår del, men vi har ikke lykkes å kanalisere den. Det er vanskelig å starte et nytt parti, men vi har overlevd barnesykdommer og har tatt et oppgjør med våre historiske problemer. Nå er vi modne for å ta ansvaret, og det mener velgerne også. Derfor er vi blitt et større parti, sier han.

Da Åkesson holdt valgappell i Göteborg tirsdag møtte det opp store mengder demonstranter som buet da han snakket. Partilederen tror likevel ikke det er han som skaper de sterke følelsene rundt partiet.

– Jeg tror det er debattklimaet i landet som har skapt denne polariseringen. Jeg synes det er synd. Det må være mulig å diskutere vanskelige spørsmål uten å polarisere.

Tomme løfter

Centerpartiet-politiker Michael Arthursson sier til den svenske avisen Expressen at Sverigedemokraterna kommer med løfter de ikke kan finansiere. Han merker seg også at partiet på onsdag brukte mye tid på å snakke om saker som angår blant annet bilister og pensjonister.

Politikeren mener partiet bevisst unngikk å gå nærmere inn på det mest kontroversielle i programmet.

– Det de ikke snakket om i presentasjonen, er at de vil skape et mer lukket Sverige, med total flykningsstopp, med å sende hjem folk og med å gå ut av EU. Denne kombinasjonen er ikke bra i det hele tatt, sier Arthursson til svenske Expressen.

Rett før Åkesson skal tale på folkemøtet er han derimot uenig i at de underslår innvandringspolitikken deres.

– Innvandring ble ikke nevnt som et av hovedpunktene i valgmanifestet deres. Er det ikke lenger deres viktigste sak?

– Vi nevnte det som en viktig del av finansieringen av de andre satsingene, men nå må jeg løpe, sier Åkesson og gjør seg klar til å entre scenen.

Store forskjeller

Fremskrittspartiets (Frp) parlamentariske leder Hans Andreas Limi understreker at det er store forskjeller mellom Frp og Sverigedemokraterna, spesielt når det gjelder den økonomiske politikken. Han peker på at Frp er bygget på motstand mot skatter og avgifter, mens Sverigedemokraterna har innvandring som sitt utgangspunkt.

– Samtidig har vi bidratt til å få en strengere innvandringspolitikk i Norge ved å sitte i regjering, sier Limi.

Han ønsker Åkesson et godt valg.

– Ja, selvfølgelig. Nå ser det ut som at Sverigedemokraterna vil gjøre et godt valg, og da er det naturlig at de etablerte partiene tar hensyn til det og ikke prøver å isolere Sverigedemokraterna, sier Limi, som utelukker at et samarbeid mellom Frp og Sverigedemokraterna er et tema i dag.

– Vi har ikke noe formelt samarbeid med noen partier i utlandet, sier han og gjentar at det også er mye som skiller de to partiene.

Terjes tips: Flytende rente er den beste renten over tid
Men fastrente gir deg trygghet.
00:34
Publisert:


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.