Det var stille etter stormen på Sergels torg sentralt i Stockholm mandag morgen. Plassen, som i helgen var full av valgboder og toppolitikere som holdt sine avsluttende torgtaler var tom. Alene på en benk satt Vas Sirén (76) og leste om valget i Svenska Dagbladet.
– Jeg er veldig fornøyd. Jeg stemte på Vänsterpartiet og de har gjort et kjempebra valg.
Den finskfødte svensken satt oppe og hørte på radioen da valgresultatene tikket inn søndag kveld. Han håper de rødgrønne beholder makten, men tror det kan ta tid.
– Stefan Löfven bør bli sittende. Han kan samarbeide med alle utenom Sverigedemokraterna. De er rasister, sier Sirén.
Sverige på etterskudd
Marja Lemne, lektor og ekspert på svensk politikk ved Södertörns högskola i Stockholm, tror ikke Sirén får oppfylt ønsket om å isolere Sverigedemokraterna (SD), i hvert fall ikke på sikt.
– Sverige ligger litt etter Norge, Danmark og andre europeiske land der vi ser at partier ute på høyresiden sosialiseres og modererer seg, sier Lemne.
I Norge var Fremskrittspartiet (Frp) lenge i samme situasjon som SD, og ingen ville snakke med dem. Men smått om senn ble det samarbeid på lokalt plan i kommunestyrer og bystyrer, og i dag sitter Frp i regjering.
Lemne påpeker at SD alt i dag er garantisk for det borgerlige byrådet i Stockholm, med passiv støtte. På samme måte som SD passivt støttet Modetarernas statsminister Fredrik Reinfeldts andre regjering i perioden 2010–2014.
Hun mener det er inkonsekvent og forvirrende for velgerne at et parti som Centern, som er en del av den borgerlige alliansen og del av det borgerlige byrådet i Stockholm, på nasjonalt plan kontant avviser å regjere med passiv støtte fra SD.
Men hun tror utviklingen ubønnhørlig går mot at de etablerte partiene må forholde seg til og snakke med SD. Særlig hvis SD-leder Jimmi Åkesson lykkes med å luke ut personer med nazistisk og rasistisk bakgrunn fra partiet.
– Sverige blir som andre europeiske land, bare litt senere. Det nytter ikke å stemple nesten hver femte svenske velger som nazister eller rasister som man ikke vil snakke med. For slik er det jo ikke, sier Lemne.
Protestvalg uten vinnere
De to bærende partiene i svensk politikk, Socialdemokraterna og Moderaterna, gikk på en historisk smell.
– Det var et protestvalg, og ikke bare mot immigrasjon. De to store partiene ble straffet for sviktende velferd, lave pensjoner, økonomisk bekymring og skjevere fordeling, sier Lemne.
Anders Sannerstedt, statsviter og universitetslektor ved Lunds universitet, mener det er vanskelig å kåre en vinner. SD gikk mest frem, men langt fra så mye som ventet, og meningsmålerne traff dårlig.
– Et valg preget av at flere spådommer ikke slo til. Socialdemokraternas tilbakegang ble ikke så stor som ventet, og Sverigedemokraternas vekst ble ikke så stor som ventet. Kristdemokraterna, som mange eksperter spådde til rundt tre prosent, leverte samtidig et godt valg med hele 6,4 prosent. Men det er vanskelig å se noen klare vinnere. Kristdemokraterna er kanskje aller mest fornøyd, men det er uvanlig å kalle et parti med seks prosent oppslutning som valgvinnere, sier Sannerstedt.
På venstrefløyen gjorde Vänserpartiet et godt valg, men vaker rundt åtte prosent. Det samme gjelder borgerlige Centern.
Ulendt terreng fremover
Mandag, med over 99 prosent av stemmene talt, var det helt jevnt mellom de rødgrønne og den borgerlige alliansen, med et overtak på ett mandat i Riksdagen for Løfven og de rødgrønne.
Men omkring 200.000 utenlandsstemmer og poststemmer gjenstår, og de rødgrønne har et forsprang på kun 28.000 stemmer.
– Tradisjonelt er det solid borgerlig overvekt på utenlandsstemmer og poststemmer, så vi vet ingenting før de endelige resultatene foreligger på onsdag, sier Lemne.
Etter onsdag kan det også gå flere uker før en regjering er klar, avhengig av forhandlinger mellom partiene. Lemne vil heller ikke utelukke et omvalg om det ikke kommer til enighet.
Spørsmålet er også hvor langt de etablerte partiene vil gå for å isolere SD. For eksempel gjennom et samarbeid mellom alliansen og Socialdemokraterna.
– Noen partier er tvungne til å gi etter for å danne en styringsdyktig regjering, men i dag står situasjonen fast. Skal alliansen og Socialdemokraterna samarbeide for å unngå Sverigdedemokraterna, vil det bli et problem så lenge begge parter krever statsministerposten, sier Sannerstedt.
Han tror Löfven nå vil gjøre alt for å lokke sentrumspartiene, og i første rekke Centern, over til de rødgrønne. Men at dette blir vanskeligere enn i Norge, der søsterpartiet Senterpartiet for lengst har hoppet av fra det borgerlige samarbeidet.
– Löfven vil kunne jakte støtte fra sentrumspartiene i alliansen, men det er ikke sikkert han lykkes med det. Det er ikke en stor kultur for regjeringssamarbeid på tvers av blokkene. Socialdemokraterna og Centerpartiet har eksempelvis ikke regjert sammen siden 50-tallet, sier Sannerstedt.
SD på sin side var raskt ute mandag med å sende ut følere om samarbeid, i form av en invitasjon til Moderaterna og Kristdemokraterna om et møte. De to partiene var tilsvarende raskt ute med å avslå invitasjonen.
En fattig trøst
I Stockholm satt Socialdemokraterna-valger og kunstkurator Hanna Rosengren (32) oppe og fulgte den nervepirrende utviklingen søndag kveld, og slapp hverken jubelen eller skuffelsen løs da resultatene var talt opp.
– Det hele var som ventet vil jeg si. Alt er usikkert og det kommer til å ta lang tid å komme frem til en regjering, sier hun.
Rosengren er tross alt fornøyd med at Socialdemokraterna gjorde et bedre valg enn forventet, selv om oppslutningen var rekordlav. Hun er ikke fornøyd med Sverigedemokraternas oppslutning, men lettet over at de beste meningsmålingene for partiet med oppslutning langt oppe på 20-tallet tross alt ikke slo til.
– De gjorde det dårligere enn på flere meningsmålinger, men oppslutningen er rett og slett skremmende.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.