– 24 dager før valget viser vår siste måling dødt løp mellom Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna, sier Arve Østgaard, seniorrådgiver i Sentio Research.

I Sentios undersøkelse, utført på oppdrag fra svenske Nyheter Idag, får Sverigedemokraterna (SD) 21,8 prosent og Socialdemokraterna (S) 22,5 prosent.

– Like mange svarer at de vil stemme SD og S, sier Østgaard, men er overrasket over Sverigedemokraternas tilbakegang – partiet har lenge hatt størst oppslutning i Sentios målinger, men forbigås nå av Socialdemokraterna.

Ifølge Østgaard gir Sentio et mer realistisk bilde av SDs oppslutning fordi de fleste andre meningsmålinger gjennomføres per telefon.

– Da vegrer folk seg for å si at de stemmer Sverigedemokraterna, sier han.

---
---

«Veldig defensiv»

Ifølge politisk ekspert Jenny Madestam i den svenske avisen Expressen vil statsministerens fremtreden i de kommende debattene vil bli avgjørende for valgresultatet.

– Han er ingen strålende debattant og kan bli veldig defensiv og litt smålig, sier Madestam til avisen, som skriver at kilder fra Socialdemokraterna forteller at partiet nå aktiverer en kriseplan som skal vende oppmerksomheten vekk fra utspørringer og debatter med statsministeren.

Samfunnsøkonom Tino Sanandaji beskriver den politisk situasjonen som uvanlig.

– Sjenerøst regnet så har vi tre blokker, men ingen av dem vil få majoritet. Det er ingen mulige konstellasjoner om partiene skal stå på sitt ord, sier han, og tror noen vil se seg nødt til å samarbeide med Sverigedemokraterna.

– Selv om de påstår at de ikke vil røre SD med tang, endrer det seg i takt med opinionen.

Korrekt bilde på dagens situasjon

Østgaard er sikker på at målingen viser et korrekt bilde av dagens situasjon. Han tror imidlertid det er mulig at den siste ukens bilbranner vil kunne få en innvirkning på oppslutningen.

– Normalt sett vil jo bilbrannene føre til en økt oppslutning om SD. Tiden fremover vil vise det, sier han, men trekker også frem at selv om Sverigedemokraterna har vært det største partiet en stund, har Socialdemokraterna «den store valgkampmaskinen» som nå settes i gang for alvor.

– Det er veldig spennende. Per nå ligger de altså helt likt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Står oppført på «verdens største svarteliste»
Hva har disse og tusenvis av andre nordmenn til felles med tunge kriminelle og internasjonale terrorister?
01:35
Publisert: