Dana Rohrabachers over 40 år lange politiske karriere er sannsynligvis over etter at han natt til onsdag tapte mot demokraten Harley Rouda i et meget spennende valg i Califonias 48. distrikt, 49,3 mot 50,7 prosent.
Rohrabacher har sittet 30 år i Representantenes hus, og han har de siste årene markert seg som en meget kontroversiell forsvarer av Russland og president Vladimir Putin.
Magnitskij-jubel
Rohrabacher, medlem av Husets utenrikskomité, har markert seg med en rekke kontroversielle utenrikspolitiske utspill de siste årene, og han var en aktuell kandidat til å bli president Donald Trumps første utenriksminister, en jobb som til slutt gikk til Rex Tillerson.
Det skapte storm da Rohrabacher forsvarte Russlands krig og invasjon i Georgia i 2008, da han la all skyld på Georgia. Siden har han gjort det til en vane å forsvare Kreml, blant annet annekteringen av Krimhalvøya.
Hans støtte til Russland gikk så langt at Kevin McCarthy, republikanernes majoritetsleder i Representantenes hus, i 2016 beskyldte Rohrabacher, og Trump, for å stå på Putins lønningsliste.
I 2017 innførte utenrikskomiteen i Huset begrensninger på Rohrabachers bruk av offentlige midler til utenlandsreiser, på grunn av hans interesser i Russland og stadige reiser dit på statens regning.
Rohrabacher kjempet også innbitt mot den såkalte Magnitskij-loven, som Kongressen vedtok i 2012. Loven straffer og sanksjonerer blant annet russere som er skyldig i korrupsjon og maktmisbruk, blant annet med innreiseforbud og konfiskering av eiendom og andre midler. Han samarbeidet blant annet med den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja, som ble verdenskjent etter det famøse møtet i Trump Tower med hele Trumps valgkampstab, og Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort som nå er tiltalt av FBI for sine Russland-affærer.
Bill Browder, drivkraften bak Magnitskij-loven, feiret Rohrabachers exit fra Washington hemningsløst på Twitter.
Trump strippet
President Trump er for lengst strippet for det meste av makten i USAs Russland-politikk. Da hjelper ikke Trumps påstått gode forhold med Putin, som han skal ha et kort møte med i Paris til helgen.
Kongressen, da helt dominert av republikanerne, tok alt ifjor makten når det gjelder sanksjonene mot Russland. Trump-sfærens mange Russland-affærer gjorde at Kongressen tok affære og fratok presidenten nesten all makt i disse sakene, makt som han tidligere hadde gjennom sine dekreter eller presidentordre.
Loven fra august, CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), gir nemlig Kongressen all makt i saker som gjelder sanksjoner mot Russland.
– Det var en game-changer. Bedring i det personlige forholdet mellom Putin og Trump er helt irrelevant og kan derfor ikke føre til noen lettelser i de eksisterende sanksjonene, sa Russland-analytiker Chris Weafer i Macro-Advisory i Moskva til DN da loven ble vedtatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.