Ytterligere 85 kontoer på bildetjenesten Instagram – som er eid av Facebook – ble stengt etter at politiet tok kontakt med Facebook.

– Vi ble kontaktet angående nettaktivitet som myndighetene nylig hadde oppdaget, og som de mente kunne knyttes til utenlandske aktører. Målet er å påvirke mellomvalget i USA, heter det i en uttalelse fra Facebook.

Selskapets egne undersøkelser viser at kontoene som ble stengt, kan ha vært involvert i «samordnet, ikke-autentisk adferd». Facebook er i gang med nærmere undersøkelser.

Innholdet på de aktuelle kontoene ser ut til å være på fransk eller russisk. Regelrett valghacking fra noe land er foreløpig ikke dokumentert.

Anklager Russland og Kina

Amerikansk politi og etterretning advarte nylig om russiske forsøk på spre falske nyheter på internett. USAs etterretningsorganisasjoner mener Russland brukte denne metoden, i tillegg til hacking og datatyveri, for å hjelpe Donald Trump i valgkampen i 2016. Russiske myndigheter har avvist anklagene.

Trump-regjeringen har advart om at andre land kan forsøke seg på lignende kampanjer. Presidenten selv har rettet pekefingeren mot Kina. Under et møte i FNs sikkerhetsråd i september beskyldte han landet for å blande seg inn i mellomvalget – noe kinesiske myndigheter tilbakeviste.

Innvandring

Også Iran mistenkes for å forsøke å påvirke amerikansk politikk med skjulte metoder. I forrige måned opplyste Facebook at de hadde stengt flere kontoer som var knyttet til et iransk forsøk på å påvirke politiske holdninger i USA og Storbritannia.

Disse kontoene skal blant annet ha blitt brukt til å spre innhold om følsomme politiske spørsmål som innvandring og rasetilhørighet.

Den amerikanske etterretningssjefen Dan Coats hevdet tidligere i år at Russland forsøker å undergrave USAs demokrati. I tillegg anklaget han Kina, Iran og Nord-Korea for å stå bak en lang rekke dataangrep.

Selv om flere land beskyldes for å spre desinformasjon, har amerikanske myndigheter ikke oppdaget utenlandske forsøk på å hacke USAs valgsystemer. Amerikanske myndigheter har de siste årene iverksatt en rekke tiltak for å gjøre valgautomater og andre deler av systemene sikrere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: —Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: