Tredje året i en presidentperiode i USA er det desidert beste for aksjemarkedene. Det tredje året er også året som følger alle mellomvalgene.

Det betyr kraftig børsoppgang i 2019, i hvert fall hvis man skal tro historien gjentar seg.

Stiger alltid

Stephen McBride, redaktør av nyhetsbrevet RiskHedge Report, har sett på børsutviklingen i hele etterkrigstiden.

Konklusjonen er helt entydig. De amerikanske børsene har alltid, uten unntak, steget alle årene etter mellomvalgene helt siden 1946. I snitt har børsene steget hele 17 prosent i årene etter mellomvalg. Det betyr, i snitt, at investorene har fått mer enn dobbelt så høy avkastning i år etter mellomvalg enn alle andre år.

Månedene aksjemarkedet stiger

Historien viser også at år to i en presidentperiode, altså det året mellomvalgene finner sted, er typisk det dårligste året på børsene.

Analytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets har kommet til samme konklusjon og sier i et intervju med DN tirsdag at børsene skal opp uansett valgutfall i USA.

I det siste oppsparket før valgresultatet var klart steg de amerikanske børsene tirsdag. Alle de ledende børsindeksene var opp.

  • Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,63 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen sluttet opp 0,68 prosent.
  • Teknologibørsen Nasdaq var opp 0,64 prosent.

Trumps skremsler

Med historien i hånd betyr dette at skremselspropagandaen fra president Donald Trump er nettopp dét, skremselspropaganda.

Trump har gjentatte ganger hevdet at børsene vil blø dersom demokratene vinner tirsdagens valg.

Floridas rikeste person, Thomas Peterffy, gikk tirsdag ut på CNBC og hevdet at børsene vil falle 15 prosent hvis demokratene vinner flertall i begge kammersene i Kongressen, og falle to-tre prosent hvis demokratene vinner Representantenes hus.

Den ungarskfødte milliardæren Peterffy er en pionér innen elektronisk børshandel, grunnlegger av meglerhuset Interactive Brokers.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: —Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: