Stemmelokalene har nå stengt i de fleste delstatene på østkysten, og stadig flere stenger utover natten.

Foreløpig telling der valglokalene er stengt antyder at demokratene har gjort et bra valg og har vunnet to seter. Klokken 03.30 norsk tid ligger demokratene an til å vinne ytterligere 31 seter i Representantenes hus fra republikanerne, mens republikanerne kan se ut til å vinne fem seter fra demokratene. På landsbasis trenger demokratene å vinne 23 seter fra republikanerne for å få flertall. Det betyr at demokratene er på meget god vei til å vinne flertall i Representantenes hus.

Men i en valgdagsmåling fra CNN fra Indiana viser at et flertall av velgerne i delstaten mener president Trump gjør en godkjent jobb, såkalt «approval rating, med 52 mot 48 prosent. Det er godt nytt for presidenten og republikanerne som håper å fravriste demokratene et sete i senatet i Indiana, som er hjemstaten til visepresident Mike Pence. Trump har også besøkt Indiane fire ganger i løpet av valgkampen.

For å vinne flertall i Senatet må demokratene vinne to seter, og holde på de setene de allerede har. Det ser veldig vanskelig ut fordi republikaneren Mike Braun ser ut til å vinne et sete fra den sittende demokratiske senatoren Joe Donnelly i Indiana. Republikanerne ser også ut til å vinne i nøkkelstaten Tennessee, og ta et sete fra demokratene i Nord-Dakota.

Det betyr at republikanerne beholder og øker kontrollen over Senatet.

Tett i Florida, og Texas

Florida er som vanlig veldig jevnt, for Senatet, Representantenes hus og i guvernørvalget.

De første tallene fra Texas viser også at demokraten Beto O'Rourke leder foran republikaneren Ted Cruz. O'Rourke har ført en meget god valgkamp og kan vinne en sensasjonell seier i senatsvalget i den tradisjonelt republikanske delstaten.

Negative tross god økonomi

En måling fra CNN viser at 56 prosent av amerikanske velgere er misfornøyd med president Trump, og de mener at USA er på feil spor.

Målingen er basert på spørreundersøkelser blant velgere som nettopp har stemt, såkalt «exit polls».

44 prosent av de spurte mener Trump gjør en dårlig jobb, mens 41 prosent mener USA går i rett retning. Dette til tross for at et stort flertall, 68 prosent, sier økonomien i USA er god.

Blant de spurte svarer et stort flertall, 41 prosent, at helse er den viktigste enkeltsaken i valget. Det kan bety at demokratene har truffet blink ved å gjøre nettopp helse til deres hovedsak.

Dette kan være tilsvarende dårlig nytt for Trump og republikanerne som i valgkampen har satset tungt på innvandring, et tema som kommer et stykke ned på listen hos de spurte med 23 prosent. Et mindretall sier at de støtter Trumps politikk om en strengere innvandringspolitikk.

39 prosent av velgerne sier at deres stemme var en stemme imot Trump, mens bare 26 prosent sier at stemmen var for Trump. 33 prosent sier at Trump ikke var en faktor.

Valg med værforbehold

Valget har flere steder vært preget av problemer og uregelmessigheter, strømbrudd og trøbbel med gamle valgmaskiner og lange køer. Dårlig vær flere steder i sørstatene og på østkysten har også skapt problemer og sannsynligvis gjort at mange har unnlat å møte opp ved stemmelokalene.

Men på landsbasis meldes det om meget høy valgdeltagelse. I tråd med forhåndsstemmingen som også var rekordhøy.

Bernie Sanders gjenvalgt

Demokraten Bernie Sanders fra Vermont er gjenvalgt til Senatet med klar margin. Sanders er blant de mest aktuelle kandidatene til presidentvalget i 2020.

Demokraten Tim Kaine fra Virginia er også gjenvalgt til Senatet. Kaine var Hillary Clintons visepresidentkandidat i 2016.

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: –Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: