Natt til tirsdag falt den japanske valutakursen ytterligere og brøt gjennom 149 yen mot en dollar. I løpet av kort tid har den brutt nivået den så vidt var innom under finanskrisen i Asia i 1998/98. Den ligger nå på det samme som under sommeren 1990 da Japan var på full fart ned.

– Det ligger an til fortsatt svekkelse for yenkursen. Sentralbanken vil bli engstelig. Det virker som at kaklingen de har forsøkt seg på har falt for døve ører, sier analysesjef for ING i Asia, Robert Carnell, i morgenrapporten.

– Kan slå til når som helst

Det er betydelig nervøsitet og uro i valutamarkedet. Den sterke amerikanske dollaren har skapt alvorlige problemer for handelspartnernes valutaer. Japan blir ikke lenger sett på som en trygg havn for investorer. En negativ rente hjelper heller ikke.

Japanske myndigheter forsøker å stanse fallet med nye muntlige advarsler.

– Det er absolutt ingen endring i vårt syn om at vi vil reagere på en riktig måte mot store bevegelser. Vi vil følge markedet av en forståelse av dette er viktig – også i dag, sa finansminister Shunichi Suzuki til journalister idet han kom på jobb tirsdag morgen – før det japanske markedet åpnet.

Enhver uttalelse og utspill fra finansdepartementet og sentralbanken blir umiddelbart fanget opp og tolket av aktører i valutamarkedet. Yenkursen svekket seg svakt fra 149,05 til 148,85 i timen etter finansministeren kom med uttalelsen.

– Hvis yen faller forbi det symbolske nivået på 150 vil valutakursen akselerere. Det er sannsynlig at de vil stanse valutaen før den tid eller kjøpe seg tid. Prisbevegelsene de siste dagene samsvarer med betingelsene de har satt for å foreta seg noe. De kan slå til når som helst når kursen ligger mellom 149 og 150, sier direktør ved valutaavdelingen hos Crédit Agricole CIB i Tokyo, Yuji Saito, til Bloomberg.

– Rett og slett urealistisk

Den japanske næringslivsorganisasjonen Keidanren advarer medlemsbedriftene om at valutaen kan fortsette å falle.

– Dette skyldes at USA gjør hva kan for å kjøle ned den brennhete økonomien med renteøkninger. Valutaspekulanter vedder på at rentedifferansen mellom USA og Japan vil øke, sa styreformann Tokura Masakezu til journalister på mandag, ifølge kringkasteren NHK.

Den japanske styringsrenten ble satt ned fra null til minus 0,1 prosent i 2016. Renten har ligger på under én prosent siden 1997. Masakezu sa at sentralbanken kan justere renten med en liten margin, men dette vil være så minimalt at det ikke vil ha noen påvirkning på kursen.

– Det er rett og slett urealistisk å tro at valutakursen kan kontrolleres via rentejusteringer i Japan, sa lederen for den innflytelsesrike næringslivsorganisasjonen.

– Umulig å reversere

Da yenkursen brøt gjennom 145 mot en dollar i slutten av september ble det foretatt støttekjøp, noe som sendte kursen til 141 i en periode. Valutamarkedene over hele verden følger tett hva som skjer i Japan.

– Sannsynligheten for en intervenering i valutamarkedet de neste 24 timene, er svært høy, sier global leder for valutastrategi hos Bank of Montreal, Greg Anderson, til Bloomberg.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda sa under G7-møtet i USA i helgen at sentralbanken fastholder på den fastlagte kursen og at det ikke blir renteendringer med det første.

Da den amerikanske dollaren styrket seg kraftig på midten av 1980-tallet, gikk USA, Frankrike, Storbritannia, Vest-Tyskland og Japan sammen om å svekke den amerikanske dollaren. De neste 12 månedene falt dollaren med rundt 25 prosent mot handelspartnernes valutaer.

– Det er umulig å reversere yenens nedadgående trend med en intervensjon fra Japan alene. Idet yenkursen faller til under 150 mot en dollar, er det vanskelig å forutse hvor svekkelsen veil ende da den tekniske støtten ligger på rundt 160, sier leder for valutastrategi hos Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities i Tokyo, til Reuters.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.