Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt nær én prosent torsdag.

Investorer forsøker å tolke helt ferske handelsstatistikker og hvordan høy inflasjon og renteøkninger i store deler av verden vil påvirke en økonomi som er svært sårbar.

Dramatisk yen-svekkelse

Yenkursen svekket seg til 149,9 mot en amerikansk dollar da det japanske markedet begynte å våkne til liv torsdag morgen. 150-nivået blir sett på som psykologisk svært viktig. Yenen er nå på sitt svakeste nivå mot dollaren siden august 1990.

ING sammenligner hva som skjer med leker fra en svunnen tid, hvor skrøpelige bestemor kan stå vendt mot en vegg i et hjørne og skremme barna uten forvarsel ved å snu seg hvis de kommer for nært.

– Kanskje sentralbanken ikke vil legge merke til den pågående svekkelsen, spør ING-teamet i Singapore, ledet av analysesjef for Asia, Robert Carnell.

Den japanske eksporten økte med 28,9 prosent i september – nesten syv prosentpoeng høyere enn august og høyere enn konsensus. Personbileksporten ble mer enn doblet sammenlignet med samme måned i fjor. Den japanske importregningen økte med 45,9 prosent forrige måned.

Capital Economics skriver i et notat at den svake yenkursen påvirker handelsstatistikkene og karakteriserer svekkelsen av den japanske valutaen de siste dagene som «dramatisk».

– Handelsunderskuddet kan øke igjen de kommende månedene. Den svake yenkursen slår til, til tross for fallende råvarepriser, skriver Japan-økonom Darren Tay.

Japan fikk et underskudd på handelsbalansen på 2010 milliarder yen (142 milliarder kroner) i september.

Forbereder seg på inngrep

Sannsynligheten for en intervenering i valutamarkedet har økt kraftig.

– Ikke bli overrasket om Bank of Japan griper inn i løpet av de neste dagene – ikke for å reversere kursbevegelsene, men for å introdusere en toveis risiko, sier leder for valutastrategi hos Brown Brothers Harriman til Bloomberg.

I praksis vil finansdepartementet avgjøre om det skal skje en intervenering i valutamarkedet, men det er sentralbanken som utfører dette på vegne av det japanske finansdepartementet.

I september brukte Japan rundt 20 milliarder dollar for å støttekjøpe yen da kursen brøt gjennom 145 yen mot en dollar. Den svekket seg midlertidig, men er høyere enn før de kom på banen. Den japanske valutaen har svekket seg med over 30 prosent hittil i år.

Kapitalflukt fra Kina

Den andre ledende asiatiske valutaen, kinesiske yuan, har svekket seg de siste 24 timene og var nede på 7,27 yuan mot en dollar da Asia-markedene åpnet. Så sent som for seks måneder siden lå den kinesiske valutaen på 6,37 mot en dollar.

«En svak yuan er alltid en bekymringsfull bjellesau for de asiatiske valutamarkedene. Det gir også blødninger inn i G10-økonomiene og sender euroen ned», skriver direktør Stephen Annis hos SPI Asset Management i Toronto, ifølge Bloomberg.

Statskontrollerte kinesiske banker har vært aktive i valutamarkedet i et forsøk på å stabilisere yuanen under den pågående partikongressen. På tirsdag skulle det legges kvartalsstatistikker og andre nøkkeltall for september på tirsdag.

Timer før dette skulle skje, ble publiseringen utsatt uten en offisiell forklaring.

I første halvår ble 101 milliarder dollar overført ut fra landet fra salg av aksjer, obligasjoner og direkte investeringer. Rundt 45 milliarder dollar skal ha blitt overført via ulovlige kanaler, ifølge Reuters. Dette har sannsynligvis økt kraftig i tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.