Trump anklaget i forrige uke Kina for å manipulere landets valuta yuan for å sikre seg handelsfordeler, noe IMFs sjeføkonom Maurice Obstfeld avviser.

– Det foreligger ingen beviser for slik manipulasjon, sier Obstfeld til CNBC.

Han viser til at USAs eget handelsdepartement trakk samme konklusjon i en rapport til Kongressen senest i april.

– Den kinesiske valutaen beveget seg rent generelt mot dollar i en retning som bør redusere Kinas handelsoverskudd med USA, het det i rapporten.

Kina avviser også anklagen fra den amerikanske presidenten og fastholder at det er markedskreftene som bestemmer verdien av yuan.

– Kina har ikke noe ønske om å fremme eksport og få konkurransefortrinn gjennom devaluering av sin valuta, sa en talsmann for kinesisk UD mandag.

Trump truer med å legge toll på alt som kommer fra Kina til USA, i håp om å få amerikanerne til å kjøpe amerikanskproduserte fremfor kinesiskproduserte varer.

USAs handelsunderskudd med Kina var i fjor på over 3.000 milliarder kroner, og underskuddet i årets fem første måneder var på rundt 860 milliarder kroner.

– På oss virker det som Trump er innstilt på handelskrig. Det er ikke noe vi ønsker, men vi er ikke redd for det heller, sa Geng Shuang i kinesisk UD mandag.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: