Nervene var i høyspenn da de asiatiske markedene åpnet mandag morgen. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over to prosent i løpet av den første timen etter handelen startet.

Det var samme utvikling ved Sydney-børsen i Australia og ved Seoul-børsen.

– Det ligger an til en vanskelig start på uken ved Asia-markedene, spådde analysesjef for Asia hos ING, Robert Carnell, i morgenrapporten fra Singapore – før handelen startet.

Historisk svakt pund

Mandag morgen fortsatte altså det britiske pundet svekkelsen mot både dollar og euro etter at finansminister Kwasi Kwarteng før helgen la frem en ny økonomisk plan som innebærer store skattekutt.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets skriver i en morgenrapport mandag at dollaren nå får støtte av både kraftig oppgang i amerikanske renter og av den lave, og fallende, risikoappetitten i markedet.

Mot euroen handlet dollar mandag ettermiddag på 0,9665, det sterkeste nivået på 20 år, mens mot det britiske pundet handler dollaren nå på 1,0811, det sterkeste nivået på 37 år.

– Renteforskjellen mellom USA og de viktigste handelspartnerne (eurosonen, Storbritannia, Japan og Canada) har steget kraftig det siste året, og har bidratt til at dollaren har styrket seg så mye. Sist gang dollaren var på et like sterkt handelsvektet nivå som nå var i 2002. Da var også renteforskjellen mellom USA og handelspartnerne langt lavere, og på vei ned. At dollaren likevel var sterk skyldtes nok derimot markedsturbulensen som preget denne perioden, og aksjenedsalget etter den såkalte «dot-com»-boblen, skriver Borgen Gjerde.

Det britiske pundet falt natt til mandag norsk tid så mye som 4,7 prosent, til 1,035 dollar, et rekordlavt nivå, ifølge Financial Times.

I forrige uke måtte japanske myndigheter trå til med støttekjøp av yen etter kursen falt til 145 mot en dollar. Kinesiske yuan har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar på kort tid og er på det svakeste mot dollar siden 2008.

– Yuan og yen er viktige ankervalutaer og deres svekkelse risikerer å destabilisere valutaer for handel og investeringer i Asia, sier leder for økonomi og strategi hos Mizuho Bank i Singapore, Vishnu Varathan, til Bloomberg.

Under finanskrisen i 1997 kollapset valutaene i flere land, blant annet Thailand, Malaysia, Indonesia og Sør-Korea. Disse landene har bygget seg opp store valutareserver for å stå bedre forberedt til å forsvare egne valutaer. Valutakursene har svekket seg kraftig.

– Vi er allerede på vei mot en global finanskrise med stressnivåer i enkelte aspekter. Neste skritt vil være den asiatiske finanskrisen hvis tapene blir større, sier Varathan hos Mizuho Bank.

Naivt og ønsketenking

USAs tidligere finansminister Lawrence Summers tror pundet kan falle til under én dollar. Han trekker sammenligninger med land som Storbritannia tradisjonelt har ønsket å unngå å bli sammenlignet med.

– Jeg er veldig lei av å måtte si det, men jeg tror Storbritannia oppfører seg litt som et fremvoksende marked som gjør seg selv til et marked som synker. Med brexit, og hvor langt bak rentekurven sentralbanken havnet, og nå sist finanspolitikken, tror jeg Storbritannia vil bli husket for å ha ført den verste makroøkonomiske politikken til et stort land på lenge, sier Summers i et intervju med «Wall Street Week» på Bloomberg tv.

Summers, som er professor ved Harvard University, er svært skeptisk til den nye britiske regjeringen, som la frem skattekutt på fredag.

– Det vil ikke overraske med om pundet til slutt fallet til under én dollar hvis den nåværende politikken fortsetter. Dette er rett og slett ikke tidspunktet for denne typen naiv, ønsketenkende tilbudssidepolitikk som føres i Storbritannia, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.