Mens børsene i Asia har falt bredt på fredag har japanske markeder tatt langhelg for å markere «fjelldagen». Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen endte flatt på torsdag, men har falt de siste ukene og er tilbake på under 20.000-nivået.

Risikoaversjon

Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaen mot USAs seks største handelspartnere, har falt siden toppen ble nådd ved nyttår på 103,2. På fredag ligger den på 93,3.

Japanske yen har styrket seg gjennom uken mens USA og Nord-Korea har kommet med verbale utspill som investorer frykter i verste fall kan utløse krigshandlinger.

– Den store nyheten er yenkursen. Risikoaversjon er fortsatt en bekymring i markedene, sier sjefvalutastrateg Shaun Osborn hos Scotiabank til Reuters.

Japanske yen lå på 111 mot en amerikansk dollar på mandag, og har styrket seg med over to yen på fredag.

«Den japanske yenen har styrket seg, men bevegelsene har vært små. Det skyldes kanskje at markedene priser inn en at det er en lav sannsynlighet for at krisen utvikler seg til en full krig», skriver Capital Economics i en rapport.

Gull og digitale valutaer

Capital Economics påpeker det er stor usikkerhet på hvordan Nord-Korea-krisen vil utvikle seg. Det første utspillet fra Trump førte til skarpe reaksjoner fra Nord-Korea med trusler om skyte missiler mot en amerikansk militærbase på Guam i midten av august.

Trump forsvarte uttalelsene på torsdag kveld og antydet at uttalelsene han kom med kanskje ikke var harde nok.

Alt dette kan være positivt for gullprisen og valutaer som blir sett på som trygge havner. Capital Economics utelukker ikke at gullprisen vil stige til over 1350 dollar for en unse – opp fra 1285 på fredag. For fem uker siden var prisen på 1210 dollar.

Investorer som har handlet med sørkoreanske won har stått for rundt 40 prosent av all omsetning av den digitale valutaen Ethereum de siste dagene. Det antas at dette er sørkoreanere som frykter økt volatilitet i det lokale markedet – og for den sørkoreanske valutaen.

Sørkoreanske won har svekket seg med 1,9 prosent siden krisen mellom Nord-Korea og USA blusset opp tidligere denne uken. Japanske yen har styrket seg med 1,6 prosent og sveitsiske franc med 1,3 prosent.

– Selv om vi ser en flukt til trygge havner dreier det seg mer om en risikokonsolidering, sier Stephen Innes, som leder handelsavdelingen i Asia hos Oanda, til Reuters.

Bitcoin, som er den største av de digitale valutaene, har steget til 3475 dollar.(Vilkår)

- USAs diplomati gir resultater
USAs forsvarsminister Jim Mattis forsøkte å roe ned ordkrigen mellom USA og Nord-Korea torsdag kveld. Donald Trump på sin side fortsatte å true den Nord-Koreanske presidenten.
01:24
Publisert: