Ifølge rapporten fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI økte det totale volumet i våpenhandelen med 7,8 prosent i perioden 2014–2018 sammenlignet med perioden 2009–2013.

USA sto for 36 prosent av våpensalget, en oppgang fra 30 prosent i perioden før.

– USA har ytterligere styrket sin posisjon som verdens ledende våpenleverandør. USA eksporterte våpen til minst 98 land i løpet av de siste fem årene og leveransene besto ofte av avanserte våpen som kampfly, raketter og et stort antall bomber, sier direktør Aude Fleurant i SIPRI.

Våpenimporten synker i alle regioner i verden, med unntak av Midtøsten. I perioden 2014–2018 var eksporten til Midtøsten nesten dobbelt så høy som i 2009-2013, ifølge rapporten.

Fem land – Saudi-Arabia, India, Egypt Australia og Algerie – sto for omtrent en tredel av verdens våpenimport i den forrige femårsperioden. Saudi-Arabia var verdens største våpenimportør i perioden og sto for 12 prosent av den internasjonale importen.

Russland er verdens nest største eksportør, med en femdel av verdens våpenleveranser. Landet mistet markedsandeler og hadde en nedgang i eksporten på 17 prosent, delvis på grunn av redusert import av India og Venezuela. Over halvparten av Russlands våpeneksport gikk til India, Kina og Vietnam.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tusener tok til gatene mot omstridte internett-lover i Russland
00:44
Publisert: