De vakte sterke reaksjoner i fjor høst da det ble kjent at hurtigmatkjeden McDonalds planla å åpne en restaurant rett rundt hjørnet for Peterskirken.

– Det er en kontroversiell, pervers beslutning, sa kardinalen Elio Sgreccia til den italienske avisen La Repubblica da planene ble lansert. Han mente det også er respektløst mot den tradisjonelle arkitekturen.

For fem dager siden åpnet imidlertid McDonalds dørene for første gang i det tradisjonsrike Borgo Pio-distriktet i Roma. Restauranten ligger ikke mer enn rundt hundre meter fra Vatikanet i en bygning som er eid av Vatikanet, skriver NBC News. Leien McDonalds betaler for lokalene er ifølge La Repubblica i overkant av 30.000 dollar (rundt 260.000 kroner) per måned.

Åpnet i det stille

Kritikerne påpeker at ikke nok med at restauranten holder hus på en tomt som Vatikanet eier, men den ligger i tillegg i førsteetasjen i en bygning som er hjemmet til en rekke senior-kardinaler.

At restauranten også holder åpent på søndager har heller ikke bidratt til å mildne kritikken. Restauranten er åpen syv dager i uken fra 06.30 til klokken 23.

– Jeg gjentar, å selge mega-burgere i Borgo Pio-distriktet er en skam, sa kardinal Sgreccia til avisen.

Siden planene ble kjent i oktober i fjor har restauranten blitt omtalt som «McVatikanet».

Åpningen skjedde imidlertid fullstendig uten pomp og prakt. McDonalds kom ifølge NBC ikke med noen offisiell kunngjøring i forkant av åpningen, og den nye restauranten er forbigått i fullstendig stillhet i Vatikanets offisielle avis L'Osservatore Romano. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Restaurantsjefen
Jeanette Hustad (29) er født på en uværsdag og grugleder seg til 100-millioners utbygging av hotellet hennes på Sommarøya.
00:58
Publisert: