Chuck Feeney var blant pionerene på taxfreehandel, og han tjente seg søkkrik på å selge avgiftsfri parfyme, sigaretter og alkohol.
Men den 89-årige irskamerikaneren er mest kjent som filantrop og for sin nøkterne livsstil. Han ble født under moderate kår i New Jersey under depresjonen på 1930-tallet, og spiren til taxfree-eventyret ble sådd da han som sambandsmann under Korea-krigen på 1950-tallet begynte å selge avgiftsfrie varer til soldater på permisjon.
Hemmeligheten ble avslørt
Feeney skal ha gitt bort minst åtte milliarder dollar, eller over 70 milliarder, over fire tiår. Frem til slutten av 1990-tallet gjorde han alle donasjoner skjult og i stillhet.
I 1996 kom det et bud på Duty Free Shoppers Group (DFS) fra den franske luksusvaregruppen LVMH. Feeneys medgründer og partner Robert W. Miller i DFS motsatte seg salget, mens Feeney ville selge.
Feeneys eierandel lå da i den veldedige stiftelsen Atlantic Philantropies, noe som ville blitt offentlig kjent i en rettssak. For å komme avsløringen i forkjøpet, sto Feeney frem i The New York Times med opplysningene. Salget ble til slutt gjennomført, og 1,6 milliarder dollar ble overført til stiftelsen.
«Filantropiens James Bond»
Feeney fortsatte å donere penger, etter prinsippet om å gi mens han fortsatt lever, i motsetning til mange rikinger som etterlater seg midler når de dør.
Han har fortsatt å holde en meget lav profil også etter at navnet ble kjent, og han omtales derfor ofte som «filantropiens James Bond». Kjente filantroper som Bill Gates og Warren Buffett fremhever Feeney som en inspirasjon.
Nesten halvparten av pengene har gått til utdannelse over hele verden, og han har også gitt penger til helsevesenet, både i USA og i Vietnam, og et teknologisenter i New York. Han har også donert penger til prosjekter med politisk brodd, som menneskerettighetsarbeid, kamp mot dødsstraff og forsvar av Obamacare i USA, og støtte til fredsprosessen i Nord-Irland, der hans foreldre kom fra.
Magasinet Forbes skriver at han denne uken la ned Atlantic Philantropies, tømte kontoene og ga de siste pengene til gode formål.
Selv bor han i en enkel leilighet i San Francisco, med to millioner dollar som økonomisk sikkerhet for seg selv og sin kone, noe han sier var planen hele tiden.
– Jeg ser lite grunn til å utsette å gi når man kan oppnå så mye bra ved å støtte gode saker. Dessuten, det er mye morsommere å gi mens du er i live enn når du er død, sier Feeney i det meget sjeldne intervjuet med Forbes.
– Det føles meget bra å fullføre dette mens jeg fortsatt er på vakt. Takk til alle som var med på denne reisen, og til alle dere som vurderer å gi mens dere lever: Prøv det, du kommer til å like det.
Selv om kontoene nå er nærmest tomme, endrer det ikke livet for Feeney og hans kone, de fortsetter å leve nøkternt og fly økonomiklasse, som de alltid har gjort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.