Det er bare én gang tidligere i moderne tid at vannstanden har vært så høy i den italienske byen, og det var i november i 1966. Den gang steg vannet 1,94 meter. Tirsdag var vannstanden 1,87 meter.

Turistene har fått et ekstra spesielt opphold i Venezia i disse dagene.
Turistene har fått et ekstra spesielt opphold i Venezia i disse dagene. (Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/NTB Scanpix)
Det krevdes spesielle øvelser for å krysse Markusplassen.
Det krevdes spesielle øvelser for å krysse Markusplassen. (Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/NTB Scanpix)

Borgermester Luigi Brugnaro i Venezia har erklært unntakstilstand i byen. Alle skoler er inntil videre stengt.

Turistene må ty til noe annerledes fottøy for å besøke Venezia.
Turistene må ty til noe annerledes fottøy for å besøke Venezia. (Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/NTB Scanpix)

Folk går over en provisorisk bro på Markusplassen.
Folk går over en provisorisk bro på Markusplassen. (Foto: Manuel Silvestri/Reuters/NTB Scanpix)

Turister som skulle ut og oppleve et historisk oversvømmet Venezia fikk utdelt engangsvadere på hotellene.

– Vadestrømpene hadde flotte farger, men hjalp lite mot vannmassene som flommet inn i gatene i Venezia, sier DNs kommentator Terje Erikstad som var på ferie i Venezia denne uken.

Venezia oversvømmes stadig oftere, og havet stiger til rekordhøye nivåer. Klimaendringer er allerede en trussel mot denne eksepsjonelle byen. Fortsetter verden å slippe ut klimagasser i samme takt som i dag kommer havnivået til å stige dramatisk. Da ser det mørkt ut for Venezia.

Brugnaro kaller det en «krise» og sier han kommer til å spørre regjeringen om hjelp til å dekke kostnadene som vil påløpe som følge av oversvømmelsen.

Turister sitter på restaurangstoler midt på den oversvømte Markusplassen.
Turister sitter på restaurangstoler midt på den oversvømte Markusplassen. (Foto: Filippo Monteforte/AFP/NTB Scanpix)

– Vi må hjelpe hverandre. Vi stå samlet for å møte denne situasjonen, som er et resultat av klimaendringene, sier borgermesteren.

Tra av fem verste siden år 828 har skjedd siste 20 år

Storm og kraftige regnskyll i tillegg til høyt tidevann førte til at den kjente Markusplassen ble dekket av over halvannen meter vann da vannstanden var på det høyeste sent tirsdag kveld.

Turister flyter bagasjen sin over en oversvømmet Markusplass i Venezia.
Turister flyter bagasjen sin over en oversvømmet Markusplass i Venezia. (Foto: Luca Bruno/AP/NTB Scanpix)

En rose flyter i vannet ved den oversvømte Markusplassen. Inne bygningene tørkes det gulv.
En rose flyter i vannet ved den oversvømte Markusplassen. Inne bygningene tørkes det gulv. (Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/NTB Scanpix)

Plassen, som er et yndet mål for turister, er ofte utsatt for oversvømmelser fordi den ligger i den laveste delen av byen, men det er sjelden at det kommer så mye vann som det gjorde tirsdag.

Det ble mye tørking av gulv for folk i butikker og kirker.
Det ble mye tørking av gulv for folk i butikker og kirker. (Foto: Andrea Merola, Flavio Lo Scalzo/Reuters, Manuel Silvestri/Reuters/AP/NTB Scanpix)

Vannet flommet blant annet inn i inngangspartiet til den berømte Markuskirken. En talsmann for kirkerådet sier at kun fem ganger tidligere i kirkens historie, byggingen startet i år 828, har den vært utsatt for så omfattende vannmasser. Og tre av disse oversvømmelsene har skjedd de siste 20 årene, noe talsmannen påpeker er bekymringsfullt.

En brannmann i dykkerutstyr leter i vannet rundt en druknet bil
En brannmann i dykkerutstyr leter i vannet rundt en druknet bil (Foto: Vigili del Fuoco/Reuters/NTB Scanpix)

Også andre deler av Italia fikk kjenne på værgudenes vrede tirsdag. I en rekke byer sør i landet, som Taranto, Brindisi og Matera holdt skoler stengt på grunn av ekstremværet. Det samme ble gjort i flere byer på Sicilia.

Turister vasser gjennom oversvømte gater for å søke ly, mens en voldsom vind pisket opp bølger på Markusplassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.