Sikkerhetsstyrker sperret tirsdag av nasjonalforsamlingen i Venezuela og hindret de folkevalgte i å ta seg inn i bygningen. Politi, agenter fra etterretningstjenesten Sebin og nasjonalgarden deltok i aksjonen og oppga en bombetrussel som årsak.

Opposisjonsleder Juan Guaidó og andre folkevalgte mener derimot det er et påskudd for å hindre dem i å møtes. Guaido sier sikkerhetsstyrkene bruker rå makt og sier kongressen ble «okkupert av militæret».

– Vi er omringet av etterretningsagenter, sier den folkevalgte opposisjonspolitikeren Manuela Bolivar til AFP, og støtter Guaidós oppfatning om at agentene fra Sebin bruker bombetrussel som et påskudd for å ta kontroll over den føderale bygningen.

Amnesty-anklager

Sperringen skjer samme dag som Amnesty International i en rapport konkluderte med at myndighetene i Venezuela trolig har begått forbrytelser mot menneskeheten i håndteringen av demonstranter og ba Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å etterforske hendelsene.

Minst 47 mennesker ble drept i løpet fem dager med protester i slutten av januar. Minst 33 av dem ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker, seks andre ble drept av regjeringens tilhengere. Elleve av drapene var utenomrettslige henrettelser, ifølge Amnesty.

Hardt presset

Guaidó forsøkte å igangsette et opprør mot president Nicolás Maduro 30. april, men fikk bare med seg 30 medlemmer av de væpnede styrkene, og opprøret endte i to dager med blodige sammenstøt i stedet.

Siden det har Maduro trappet opp presset mot Guaidó og hans støttespillere, og mye tyder på at frykt og demoralisering har inntrådt i opposisjonen.

Venezuelas Høyesterett har i kjølvannet av opprørsforsøket besluttet at en rekke opposisjonspolitikere, som anklages for forræderi, opprør og konspirasjon, skal etterforskes. Visepresident Edgar Zambrano i Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling er pågrepet, minst én har rømt til Colombia og tre har søkt tilflukt i andre lands ambassader.

Til sammen er 14 folkevalgte opposisjonelle anklaget så langt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.