– Dette er veldig skummelt. Det kan bli et skikkelig blodbad, sier Benedicte Bull, Latin-Amerika-ekspert og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Det er tirsdag nye sammenstøt i Venezuela. Her ved luftbasen Generalísimo Francisco de Miranda ved hovedstaden Caracas.
Det er tirsdag nye sammenstøt i Venezuela. Her ved luftbasen Generalísimo Francisco de Miranda ved hovedstaden Caracas. (Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/NTB Scanpix)
Professor Benedicte Bull.
Professor Benedicte Bull.

Mener tiden har kommet

Opposisjonslederen Juan Guaidó oppfordret i morgentimene det venezuelanske folket, inkludert militæret og sikkerhetsstyrkene, til å gjøre opprør og velte det sittende regimet ledet av president Nicolás Maduro.

Opposisjonsleder Juan Guaidó poserer tirsdag med soldater.
Opposisjonsleder Juan Guaidó poserer tirsdag med soldater. (Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/NTB Scanpix)

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av Grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sier Guaidó i en video som ble distribuert tirsdag morgen.

Guaidó og opprørerne har ifølge rapporter tirsdag klart å frigi opposisjonslederen Leopoldo López, som har sittet i husarrest siden august 2017.

Legger forsiktigheten til side

Guaidó oppfordrer nå alle til å sette kursen mot presidentpalasset Miraflores og kaste Maduro og det sittende regimet.

Dette er helt nye takter fra opposisjonen, som helt bevisst de siste månedene og årene har unnlatt å nærme seg presidentpalasset, blant annet av frykt for vold og tap av menneskeliv. Ikke siden 2002 har det vært demonstrasjoner nær Miraflores.

Maduro-regimet på sin side oppfordrer tirsdag morgen sine tilhengere å danne ring rundt Miraflores. Blant andre ulike militsiaer og væpnede motorsykkelbander, som er de som mest fryktet av alle i landet.

Kontroll over militæret og de væpnede styrkene er nøkkelen til makten i Venezuela. Til nå har militæret stilt seg bak Maduro, og Bull mener det er overraskende om de nå helt har skiftet side.

– Begge parter sier de har kontroll over militæret. Nå vil det vise seg hvem som har mest kontroll, sier Bull.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.