Den politiske, sosiale og økonomiske krisen i Venezuela blir om mulig bare verre og verre.

Økonomien i landet kan på mange måter sies å ha kollapset allerede. Målt ved bruttonasjonalproduktet har økonomien falt 50 prosent siden 2013, og er ventet å falle kraftig videre også i år.

Det er stadig flere tegn på at landet er på grensen til fullt samfunnsmessig sammenbrudd.

President Nicolás Maduro nekter imidlertid for at det er noen krise, og sier fortsatt nei til humanitær hjelp fra verdenssamfunnet.

Inflasjonen i Venezuela siste 12 måneder var rundt 6.000 prosent, og er ifølge IMF ventet å nå 13.000 prosent ved årets slutt. I mangel på penger i omløp har byen Elorza vest i landet nå begynt å trykke sine egne pengesedler, skriver BBC.

Innbyggerne i Venezuela får ikke ta ut mer enn 10.000 av landets offisielle valuta bolivar i kontanter per dag. Det tilsvarer mindre enn fem amerikanske cent (under 40 øre) på det svarte markedet.

Over fire millioner har flyktet fra Venezuela de siste fire årene, og tusenvis av venezuelanere forsøker daglig å rømme til nabolandene Brasil og Colombia. For tiden er det særlig grensene nord i Brasil som flommer over av desperate og sultne venezuelanere, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nyhetsbyrået har i løpet av fire dager snakket med en rekke personer som kommer over grensen fra Venezuela, og mange sier de kun har spist ett måltid per dag det siste året.

Nesten ni av ti lever i fattigdom

Også nabolandet Guyana frykter å bli invadert av «sultne horder» fra nabolandet, og har ifølge Reuters sendt soldater til den 800 kilometer lange grensen.

Tidligere i år meldte både Brasil og Colombia om at de styrker sikkerhetstiltakene ved grensene for å få kontroll på flyktningstrømmen

Tilgangen til mat er blitt stadig verre i Venezuela, og mange må gå til sengs sultne. I en undersøkelse som avisen El Pais refererer til svarte 64,3 prosent at de hadde gått ned minst 11 kg i vekt i fjor, mens en fersk undersøkelse viser at 87 prosent av landets innbyggere nå lever i fattigdom.

Venezuelas opposisjonskontrollerte kongress sa tidligere i uken ifølge Medicalxpress at krisen i landet har ført til at sykehusene nå mangler selv de mest grunnleggende medisinene og kirurgisk utstyr. En landsomfattende undersøkelse viste at apotekene i landet nå mangler 88 prosent av alle medisiner og legemidler som normalt skulle være å finne i hyllene.

President Maduro annonserte i januar at han stiller til gjenvalg. Valget som etter planen skulle vært holdt 22. april, ble 1. mars etter avtale med opposisjonen ifølge New York Times utsatt til 20. mai.(Vilkår)

Heksejakt eller anstendighet?
Tolker politikerne hverandre i beste mening? Kjetil B. Alstadheim kommenterer den parlamentariske debatten.
03:19
Publisert: