Det er opposisjonen som står bak den uoffisielle avstemningen, ettersom de ønsker å måle folkets syn på president Nicolás Maduros forslag om å endre grunnloven. 

Opposisjonen er sterkt kritisk til presidentens plan.

Minst to personer er drept og fire ble skadd i en skuddveksling under den uoffisielle folkeavstemningen.

Søndag kveld ble det meldt om skuddveksling ved valglokalene i byen Catia, nordvest for hovedstaden Caracas. Minst to personer ble drept i angrepet, mens fire ble alvorlig skadd.

På Twitter anklager opposisjonsleder Henrique Capriles Maduro og hans «korrupte regjering» for å ha sendt paramilitære for å angripe velgerne i Catia.

Rundt 500 mennesker søkte tilflukt i en kirke under angrepet.

Ikke bindende 

Søndagens folkeavstemning er ikke bindende fordi den ikke har støtte fra det nasjonale valgrådet. Men opposisjonen vil bruke den uoffisielle avstemningen til å måle folkets syn på Maduros forslag om å endre grunnloven. Opposisjonen er sterkt kritisk til presidentens plan.

Delegater og frivillige, mange av dem kledd i hvitt, har etablert 14.300 valglokaler over hele landet. Lokalene stenger klokken 22 norsk tid, men opposisjonen har sagt at valglokalene er åpne så lenge det fortsatt er folk som vil avlegge stemme.

Presidenten selv mener at avstemningen er meningsløs og oppfordrer sine tilhengere til å boikotte initiativet. Maduro ber også om at velgerne gjør det på fredelig vis.

Nicolás Maduro har varslet folkeavstemning 30. juli der han ber folket si ja til å opprette et borgerråd som skal endre grunnloven.

Det meldes om bevæpnede menn på motorsykler som drepte en kvinne og skadd tre andre personer i Caracas under den uoffisielle avstemningen.

Tusenvis stemte i utlandet

Valglokaler ble også satt opp i blant annet Brasil, Argentina, Panama, Chile, Mexico, og Colombia. Det anslås at om lag 50.000 mennesker stemte her søndag.

Det ble også satt opp valglokaler i Spania og USA. I USA bor det ifølge tall fra 2015 273.000 venezuelanere, og halvparten av dem er bosatt i Florida.

– Venezuelanere er så mye mer enn det regjeringen representerer. Og når vi samles på en demokratisk måte, kan vi utrette så mye mer enn det folk tror er mulig, sier Jose Hernandez, som er representant for den venezuelanske opposisjonen i Miami.

Han anslår at over 100.000 mennesker ville stemme i Florida.

Ettersom situasjonen i Venezuela stadig blir dystrere, øker antall venezuelanere som søker asyl i andre land. I fjor søkte 27.000 personer asyl i utlandet, mens i 2017 har så langt 52.000 søkt om asyl, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).(Vilkår)

Landet der «alle» går til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert: